İsrail’in yargı korkusu

Gazze’ye düzenlediği saldırıda yüzlerce Filistinliyi katleden İsrail, şimdi savaş suçundan yargılanmamak için harekete geçti.

Gazze Şeridi’ne sekiz ay önce düzenlediği saldırı nedeniyle savaş suçundan yargılanma korkusu yaşayan İsrail hükümeti, hukuk danışmanlarıyla beraber hakkında açılabilecek olası davalara karşı hukuk danışmanlarıyla beraber harekete geçti.

BM Soruşturma Komisyonu’nun Gazze saldırısıyla ilgili önceki gün sunduğu ve İsrail’in savaş suçu işlediği belirtilen rapor üzerine, İsrail hükümetinin önceki gün acil olarak toplandığı bildirildi. Raporun Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürülmesinden endişelenen İsrailli yetkililerin, kendi haklarında uluslararası tutuklama emri yayınlaması ihtimaline karşı harekete geçmeye hazırlandığı belirtiliyor.
İsrailli liderlerin birçok ülkedeki meslektaşlarına telefon ederek, “raporunun tek taraflı olduğunu, terörizme prim verdiğini ve bir ülkenin teröre karşı savaşında kendini koruma çabalarının önüne set çekeceğini” söyleyecekleri ifade ediliyor.

Bugüne kadar çeşitli insan hakları gruplarının saldırıyı kınayan açıklamalarını sert bir dille eleştiren İsrail, BM raporunun da önyargılı olduğunu öne sürdü. İsrail'in BM'deki temsilcisi Gabriela Şalev ise, BM raporunun Ortadoğu barış çabalarını baltalayacağını savundu.
(soL - Dış Haberler)