İsrail’in müttefiki kim olacak?

Modus Vivendi Merkezi Başkanı Ara Papian, İsrail Türkiye ilişkilerini değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’nin çıkışlarının avantaj sağlamayacağını ve İsrail’in Ortadoğu’da yeni bir müttefik arayışına girebileceğini söyledi.

Panarmenian.net sitesinde yer alan açıklamasında, Ara Papian, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesinin Ortadoğu’da Türkiye’nin elinin güçlendiği şeklinde yorumlandığını ancak, İsrail’in dünyadaki etkisini azaltmaya dönük bir girişimin etkilerinin daha farklı olacağını belirtti.

Arap dünyasının Türkiye’ye petrol ve piyasa sunmaya hazır olduğunu kaydeden Papian, “Doğrusu bugün, Arap şehirlerinde daha çok Türk bayrağı görebilirsiniz. Erdoğan bazı örgütler tarafından yılın adamı ilan edilebilir. Ermeni toplulukları Ermeni soykırımı hakkında daha az konuşabilir hale gelebilir” dedi.

Ara Papian, Türkiye’nin Arap dünyasında yankı uyandıran çıkışlarının, askeri kazanım söz konusu olmadığında somut siyasi avantajlar yaratamayacağını ifade etti.

İsrail Türkiye için önemli
İsrail’in Türkiye’ye sağladığı olanakların yerinin doldurulamayacağını dile getiren Papian, bu olanakları askeri donanım, istihbarat desteği, Amerikan halkı ve basını ile yakın ilişkiler olarak sıraladı. Arap ülkeleri ile ilişkiler önemli olsa da, global politik süreçler söz konusu olduğunda Arap dünyasının Batının gerisine düşeceğini kaydeden Papian, Amerika ve Avrupa’nın karar verirken, haksızlık olsa da bir gerçeklik olarak Araplar ve Ermenileri dikkate almayacağını söyledi.

Türkiye’yi bekleyen tehlike
İsrail’in Türkiye’yi kaybetmesi halinde önemsiz müttefik Azerbeycan dışında kimse kalmayacağını belirten Papian, Türkiye’yi bekleyen bir tehlikeye işaret etti. Papian’a göre, İsrail yeni bir müttefik oluşturmak zorunda ve en uygun aday bağımsız Kürdistan olabilir. Kuzey Irak’ta kurulacak bir Kürt Devletinin bu sınırlarla yetinmeyeceğini dile getiren Papian, bugün itirazlara rağmen Türk savaş uçaklarının Irak’ı bombaladığını söyledi. Papian açıklamasının sonunda, bu siyasi manzaranın yakında değişebileceğini kaydetti.

(soL – Haber Merkezi)