İsrail ile “Ayrılık” dünya basınında

TRT'nin “Ayrılık” adlı dizisi Türkiye ve İsrail arasında diplomatik bir krize neden olurken dünya basını Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan dönüşüme ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki yeni iddialarına dikkat çekiyor.

TRT tarafından yayınlanan, İsrailli askerlerin bir bebeğe yakından nişan alarak ateş ettikleri sahnelerin olduğu “Ayrılık” dizisinin Türkiye ve İsrail arasında gerginliğe ve diplomatik bir krize neden olması, dünya basınınında geniş yer buldu. İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi, Reuters haber ajansı ve CNN gibi haber siteleri Türkiye'den ve İsrail'den görüşlere yer vererek hazırladıkları haberlerde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin son bir yıla kadar aslında çok iyi olduğuna ve ilişkilerin bozulmasına paralel olarak Türkiye'nin son dönemde Ortadoğu'daki Arap ülkeleri ile artan ilişkilerine dikkat çektiler.

“Türkiye Ortadoğu'da 'yeni-Osmanlı'cı hayallere sahip”
Başbakan Tayyip Erdoğan ve İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın açıklamalarına yer verdiği haberinde The Times, Türkiye'nin bir zamanlar Müslüman dünyasında İsrail'in en önemli müttefiki olduğundan bahsediyor ve uzmanların, son tartışmaların iki ülke arasındaki askeri işbirliğini bundan sonrasında sekteye uğratacağı değerlendirmesine yer veriyor.

Gazetede görüşlerine yer verilen İbrani Üniversitesi'nde İsrail-Türkiye ilişkileri uzmanı Anat Lapidot Firilla, iki ülke arasındaki tartışmanın televizyon dizisinin çok ötesinde olduğunu ve yaşananların nedeninin Türkiye'nin bölgede, “yeni-Osmanlı” bir proje olarak süper güç haline gelmek istemesi olduğunu ve Türkiye'nin bunu İsrail ile işbirliği değil rekabet içerisinde yapmaya çalıştığını söylüyor.

Gazetede yer alan bir diğer görüş de İsrailli bir devlet yetkilisine ait. Yetkili yaşananların tarihi bir dönüşümü yansıttığını ileri sürüyor ve “Ortadoğu gerçekliği değişiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Irak ve Suriye ile imzalanan antlaşmalar
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, dizinin devleti bağlamadığı yönündeki görüşlerine yer veren CNN haber sitesi, dizinin yapımcılarından Selçuk Çobanoğlu ile yaptıkları görüşmeyi aktarıyor. Çobanoğlu CNN'e, İsrail'in Gazze'de gerçekten yaptıklarının dizide canlandırdıklarından çok daha dehşet verici olduğunu anlatmış.

Diğerleri gibi, şimdiye kadar Türkiye'nin İsrail'le yakın askeri, istihbari ve ekonomik ilişkileri olduğunu hatırlatan CNN, Türkiye'nin son dönemde Irak ve Suriye gibi Arap komşuları ile ilişkilerini güçlendirmekte olduğununa dikkat çekiyor ve Davutoğlu'nun önceki gün Bağdat'ta Irak Hükümeti ile 40 kadar işbirliği anlaşması imzalamış olduğunun altını çiziyor.

(soL-Haber Merkezi)