İsrail geri çekiliyor

İsrail 22 gün boyunca katliam yaptı, ancak İsrail’in iç güvenlik örgütü Şin Bet’in başkanının kabul ettiği gibi hedeflerine ulaşamadı. İsrail ordusu Gazze’den çekilmeye başladı, ancak tüm birlikler çekilmeden bölgede herkes diken üstünde.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze'de İsrail'in ateşkes ilanının ardından Hamas ve diğer direnişçi örgütler de bir haftalık bir ateşkesle karşılık verdiler. Filistinli gruplar, ateşkesin geleceğini İsrail birliklerinin bir hafta içinde Gazze'yi boşaltmaları, İsrail'in sınırları açması ve insani yardım konvoylarının geçişine izin vermesi şartlarına bağladılar. Bu şartların öne sürülmesi, Filistinli direniş gruplarının ateşkes kararına bir "ültimatom" karakteri kazandırıyor.

İslami Cihad sözcüsü Davud Şehab, kararın savaşan gruplar tarafından "ortak ulusal çıkarlar" düşünülerek alındığını söyledi. "Direniş karada kazandı, şimdi siyasi savaşa gireceğiz" diyen Şehab, Pazar'a kadar İsrail birliklerinin Gazze'yi terk etmemesi durumunda ne olacağı sorusuna "O zaman tüm seçenekler ortada olur ve kimse konuşmaya ya da bizi sorumlu tutmaya kalkamaz çünkü biz güçsüzlüğümüzden değil, ortak çıkarlar için bu kararı aldık" dedi.

Ateşkesi kabullenmeyen tek grup Filistin Halk Kurtuluş Cephesi oldu. FHKC Politbüro üyesi Mahir At-Tahir, Maan haber ajansına "İsrail saldırısının halen sürdüğünü" söyledi. Maan haber ajansı İsrail'in tek taraflı ateşkes ilanından sonra en az bir kişiyi öldürdüğüne dair haberi de bu iddiayı doğrular nitelikte. Ancak tekil olaylar dışında ateşkesin az çok yürürlükte olduğu bildiriliyor.

Saldırıda şu ana dek 1400'e yakın Filistinli'nin öldürüldüğü, 6000'e yakınının da yaralandığı kaydedildi.

İsrail çekilmeye başladı
İsrail ordusu birlikleri Gazze Şeridi'nden çekilmeye başladılar. İsrail ordusundan bir sözcü, AFP'ye aşamalı olarak geri çekilmenin başladığı bilgisini onayladı. Gazze kentindeki tanıklar da İsrail birliklerinin kilit askeri mevzileri terk ettiğini aktardılar. Geri çekilme haberleri gelmeden önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert "İstedikleri bir zamanda çekileceklerini" söylemiş, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili "Bir geri çekilme takvimimiz yok" demişti.

Ancak Olmert, daha sonra "İsrail birliklerinin en kısa zamanda çekileceğini" açıkladı. Olmert, bu sözü Mısır'daki zirvenin ardından Kudüs'te İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya liderlerini davet ettikleri yemekte söyledi. Söz konusu yemeğe, Mısır'daki zirvede bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davet edilmemesi dikkat çekti. Olmert, Avrupalı liderlere arabuluculuk çabaları için teşekkür etti.

Olmert'in sözcüsü Mark Regev, basına "Eğer ateşkes devam ederse, kapıların büyük miktarda insani yardıma açıldığını göreceksiniz" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tek çözüm yolunun füze saldırılarının derhal son bulması ve İsrail ordusunun Gazze'yi terk etmesi olduğunu söyledi.

Ancak İsrail birlikleri çekilinceye kadar bölgede herkes diken üstünde oturmayı sürdürüyor, zira provokasyon olasılığı hâlâ güçlü.

Maan haber ajansının bildirdiğine göre, "Hizbullah Tugayları" adında bir grup ateşkesin ertesinde İsrail'in Sderot kentine iki füze attığını duyurdu. Söz konusu örgütün ismi ilk defa duyuluyor, bu da füzelerin niteliği hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Savaşı kim kazandı?
İsrail'in tek taraflı ateşkes kararı almasının ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert "Hedeflerimize ulaştık" demiş, aynı saatte konuşan Savunma Bakanı Ehud Barak ise "Hedeflerimize neredeyse vardık" demişti.

İsrail'in "Dökme Kurşun Operasyonu"nun iki temel amacının İsrail'e karşı gerçekleştirilen füze saldırılarını durdurmak ve Hamas hükümetini devirmek olduğu düşünülürse, iki temel başlıkta da İsrail'in hedeflerine ulaşamamış olduğu açıkça görülüyor.

Nitekim, İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet'in başkanı Yuval Diskin, Tel Aviv'in hedeflerine ulaşamadığını açıkladı. Diskin Hamas'ın silahsızlandırılamadığına, tünel endüstrisinin halen ayakta olduğuna ve dolayısıyla Hamas'ın birkaç ay içinde kendini yeniden silahlandırabileceğine dikkat çekti.

Ancak Gazze'yle Mısır arasında bağlantı sağlayan tüneller, silah kaçakçılığı bir yana, İsrail ablukası yüzünden temel gıda ve tıbbi malzemelerden mahrum kalan Gazze halkının yaşamasını sağlayan ticaretin gerçekleştiği tek yol.

Hamas lideri İsmail Haniye Hamas'ın savaşı kazandığını, ateşkesin ise akıllıca olduğunu söyledi. "Düşman hedeflerine ulaşamadı" diyen Haniye, "halk zaferi" olarak adlandırdığı savaşın bir ateşkesle bitirilmesinin "akıllıca" olduğunu belirtti.

Filistin Ulusal İnisiyatifi Genel Sekreteri Mahmud Barguti ise ABD ile İsrail'in imzaladığı ve Hamas'ın yeniden silahlanmasını engelleme konusunda mutabakata vardıkları Livni-Rice anlaşmasını değerlendirerek, anlaşmanın Gazze'de başarısız olan İsrail'in başarısızlıklarını örtbas etmek ve İsrail'i uluslararası kamuoyunun gözünde bir miktar kurtarmak üzere hazırlanmış bir kağıt parçası olarak niteledi.