İsrail Gazze'yi tümüyle işgal ediyor

İsrail Ordusu&#039nun karadan yürüttüğü Gazze katliamında, operasyon geçici olarak tanımlanıyor ancak bölgeden gelen haberler kentin istila edildiğini gösteriyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail saldırılarının 11'inci g&uumln&uumlnde, &quotd&oumlkme kurşun&quot adı verilen katliam harekatı, karadan ilerliyor. İsrail yetkilileri &quotmecburen&quot girdiklerini s&oumlyledikleri savaşta Gazze'de işgalin ge&ccedilici olduğunu s&oumlyl&uumlyorlar. Ancak, b&oumllgeden gelen haberler, İsrail ordusunun kenti istila ettiğini ortaya koyuyor.

Gazze direniyor
İsrail ordusunun ilerleyişi sert bir direnişle karşılaşıyor. B&oumllgedeki direniş grupları, Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, İsrail askerlerine karşı koyuyorlar. İsrail ordusu, &uuml&ccedil askerinin &oumlld&uumlğ&uumln&uuml, 24 askerinin yaralandığını a&ccedilıkladı. Aralarında bir binbaşının da bulunduğu yaralıların bir kısmının durumu &quotciddi&quot. İsrail ordusu, yaptığı a&ccedilıklamada, ilk g&uumlnk&uuml yaralıların &ccedilokluğunun direnişten değil bir tanklarının a&ccediltığı &quotdost ateşinden&quot kaynaklandığını iddia etti.

Direş &oumlrg&uumltlerinin havan atışı nedeniyle ilk g&uumlnk&uuml hedefine ulaşamayan İsrail ordusu kentten atılan f&uumlzeleri de engelleyemedi.

Katliam devam ediyor
Şiddetli direnişe sivillere y&oumlnelik katliamlarını artırarak cevap veren İsrail, iki Filistinli aileyi &ccedilocuklarıyla birlikte &oumlld&uumlrd&uuml. Birleşmiş Milletler savaşın başından bu yana &oumllenlerin y&uumlzde 25'inin sivil olduğunu duyururken, Filistin kaynakları BM'yi &quotyalancılıkla&quot su&ccedilluyor, İsrail'in birka&ccedil militan dışında &oumlld&uumlrd&uumlklerinin tamamının sivil olduğunu s&oumlyl&uumlyor. Gazze kentinde 530 Filistinli'nin &oumlld&uumlğ&uuml 2 bin 700'&uumln&uumln yaralandığı belirtiliyor.

Kentin d&oumlrt bir yanına &quotşuursuzca&quot f&uumlze attığı belirtilen İsrail ordusunun kentin bir kısmını kuşattığı bildirildi. Parlamento &uumlyelerine yapılan saldırıyı anlatan Savunma Bakanı Ehud Barak, &quotHamas'ı vurduk ancak hen&uumlz istediğimiz hedeflere varmış değiliz&quot dedi.&nbsp

Hamas s&oumlzc&uumls&uuml Mahmut el-Zahar ise &quot&ccedilatışmaların en g&uumlzel yanı, yenilmez İsrail ordusunu durdurmamız&quot dedi. İsrail askerlerinin &oumll&uumlm&uumln&uumln Filistinli &ccedilocukların katledilmesiyle meşru hale geldiğini kaydeden Zahar, &quotkazanan biz olacağız&quot dedi.

Arap &uumllkelerinin dışişleri bakanlıkları, Birleşmiş Milletler'in G&uumlvenlik Konseyi &uumlzerinde baskı kurması i&ccedilin bir toplantı d&uumlzenleme kararı aldı. Pazartesi g&uumln&uuml ger&ccedilekleşecek olan toplantının amacı Gazze'de acil bir ateşkesin sağlanması.

Yeni hedef L&uumlbnan mı?
İsrail'in Gazze saldırısı nedeniyle sağladığı uluslararası desteğin L&uumlbnan'a y&oumlnelik bir operasyonu da kapsayabileceği s&oumlyleniyor. İsrail basını g&uumlnlerdir Hizbullah'ın &quotgerginliği artırdığı&quot ve &quotkuzey sınırının tehlikede olduğu&quot haberleri yapıyor. Bu haberler, L&uumlbnan'a y&oumlnelik bir saldırının &quotgerek&ccedileleri&quot olarak yorumlanıyor. Bazı kaynaklar da, İsrail'in Hizbullah lideri Nasrallah'ın işbirlik&ccedili Arap y&oumlnetimlerine karşı halkı ayaklanmaya &ccedilağırdığı konuşmaların etkili olmasının İsrail tehditkarlığını artırdığını belirtiyorlar.

Haaretz gazetesi, L&uumlbnanlı ve İsrailli &quotuzmanlara&quot dayandırdığı haberinde, kuzey sınırında gerilimin arttığını ve Nasrallah'ın Hamas'ın yenilmemesi i&ccedilin elinden geleni yapacağını iddia etti. T&uumlrk askerlerinin de aralarında bulunduğu &quotbarış g&uumlc&uuml&quot ise İsrail'in Hizbullah tehlikesinden &ccedilekinmemesini sağlıyor. Hizbullah'ın İİsrail işgali altındaki L&uumlbnan topraklarındaki operasyonlarının bu g&uuml&ccedil tarafından engelleneceği s&oumlyleniyor.

Bush yine aynı Bush
ABD Başkanı Bush, İsrail katliamına arka &ccedilıkmaya devam etti. Pazartesi g&uumln&uuml yaptığı konuşmada b&oumllgedeki savaşın nedeninin Hamas f&uumlzeleri olduğunu iddia eden Bush, &quotİsrail'in kendini savunmaya hakkı var&quot dedi. Beyaz Saray'dan yapılan a&ccedilıklamada Bush'un s&oumlzleri tekrar edilirken, &quotsivil kayıpların minimumda tutulması&quot isteği dikkat &ccedilekti. Beyaz Saray S&oumlzc&uumls&uuml Dana Perino, &quotkalıcı bir ateşkes&quot istediklerini, İsrail'in kendini savunmaya hakkı olduğunu s&oumlyledi.