İsrail Gazze’ye kara operasyonu hazırlığı yapıyor

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırıları sürüyor. İki gündür devam eden saldırılarda 19 Filistinli öldürüldü. Seferberlik ilan eden İsrail ordusunun, kara operasyonu için hazırlık yaptığı belirtiliyor.

İsrail ordusu tarafından Çarşamba günü Hamas’ın askeri kolu İzeddin Kassam Tugayları’nın lideri Ahmed Caberi’nin öldürülmesiyle başlayan saldırı sürüyor. Son iki günde gerçekleştirilen saldırılarda 12’si sivil, 19 Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydediliyor. Dün Hamas tarafından Kiryat Malaçi kasabasına düzenlenen roketli saldırıda 3 İsraillinin de hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

İçişleri Bakanlığı’nı bombaladılar
İsrail ordusu tarafından dün de gün boyu sürdürülen hava saldırılarında, bu sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı’nın yurttaşlık işleri bölümüne ait binanın da bombalandığı belirtildi. Filistinlilere ait 70 yıllık nüfus kayıtlarının da bombalanan binada olduğu kaydedildi.

İsrail dün de gün boyu saldırılarını sürdürürken, bugün Mısır Başbakanı Hişam Kandil’in Gazze’yi ziyareti sırasında üç saatlik ateşkes ilan edileceği açıklandı. Hişam Kandil’in bugün Gazzelilerle dayanışmak amacıyla bölgeye geleceği belirtiliyor.

Gazze’de ölenlerin sayısı 19’a yükseldi
İsrail’in dün Gazze kentini 40’tan fazla defa bombaladığı kaydedilirken, Refahi Han Yunus, Deyr el Balah ve Bureyj kamplarının da vurulduğu ve saldırılarda 12 kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin dün gece 150 roket fırlatma alanı ve cephaneliği hedef aldığı söylendi.

Dün gece yarısı civarında düzenlenen hava saldırısında Beyt Hanun’da 16 yaşındaki Tarık Cemal Nasır’ın, 14 yaşındaki Fares el Bassiuni’nin ve beş yaşındaki bir çocuğun öldüğü belirtildi. Saldırıda üçü çocuk, altı kişinin de yaralandığı kaydedildi. İki gündür devam eden saldırılarda şimdiye kadar 19 Filistinli hayatını kaybetti.

Dün gece düzenlenen hava saldırılarının hedeflerinden bir tanesi de bir elektrik jeneratörüydü. Vurulan jeneratörün Hamas yöneticilerinden İsmail Haniye’nin evine elektrik sağladığı belirtildi.

İsrail’in son iki günde Gazze’de 450 noktaya saldırı düzenlediği belirtiliyor. Önceki gün kabineden yedekleri askere çağırma izni alan İsrail ordusunun bir kara harekatı için hazırlık yaptığı iddia edildi.

El Kassam Tugayları’nın ise Ahmed Caberi’nin öldürülmesinden bu yana İsrail askeri hedeflerine ve sınır bölgesine 527 roket fırlattığı belirtiliyor.

Yahudi lobisi yerleşimciler için para topluyor
ABD’deki Yahudi lobisi ise İsrailliler için yardım topluyor. Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları, yeni oluşturulan “İsrail Terör Mağdurlarına Yardım Fonu”na 5 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu. Örgütten yapılan açıklamada yardımın “Bu kritik dönemde İsraillilerle omuz omuza vermek için yapılacağı” kaydedildi. Söz konusu fonun özellikle güneyde bulunan İsraillilerin ihtiyaçları için kullanılacağı ifade edildi.

ABD Senatosu ise dün yaptığı açıklamayla İsrail’e destek beyan etti. Senato, “İsrail’in yurttaşlarını terör eylemlerine karşı koruma hakkını” desteklediğini ifade etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü, Obama yönetiminin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına verdiği desteği eleştirerek, “ABD’nin tepkisi en iyimser ifadeyle taraflı ve zayıftır, çünkü İsrail’in süreci tırmandırdığını tamamen göz ardı etmektedir” denildi. FKÖ’nün açıklaması “ABD’nin İsrail’den sivilleri öldürmek ve yaralamak amacıyla ABD yapımı silahları kullanmamasını istemesi bir ahlaki sorumluluktur. ABD ayrıca İsrail’e sorunun askeri bir çözümü olmadığını anlatmalıdır. Barış sağlamanın tek yolu, bunun olmamasının temel nedenini ortadan kaldırmaktır. Yani İsrail’in Filistin işgalinin” diye devam etti. FKÖ, bazı ülkelerin Filistinli sivillerin öldürülmesini meşrulaştırmaya çalışmalarının utanç verici olduğunu belirterek, İsrail’in bu ölümlerden sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Çarşamba günü Gazze gündemiyle acil toplantı düzenleyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısından ise hiçbir sonuç çıkmadı. İsrail’in BM Büyükelçisi Ron Prosor ise aynı gün BM’den “Gazze’den yapılan roket saldırıları sonucunda İsrail vatandaşlarının öldürülmesinin kınanmasını” istedi. Filistin’in BM Gözlemcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırının “uluslararası hukukun bütün kurallarının ağır bir biçimde ihlali” olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere İsrail ve Mısır’ı ziyaret edeceği kaydedildi.

(soL-Dış Haberler)