İsrail Doğu Kudüs’te onlarca evi yıkacak

Geçtiğimiz ay Doğu Kudüs'ü işgal eden İsrail, burada yaşayan Filistinlilere ait 56 evi yıkma kararı aldı.

soL (DIŞ HABERLER) İşgal altındaki Doğu Kudüs'te, Filistinlilere ait onlarca ev yıkılacak. Filistin hükümetinin Kudüs'ten sorumlu yetkilisi Hatem Abdel Kader'in Cumartesi yaptığı açıklamaya göre İsrail, Beit Hanou, Jebal Makaber ve El Tor bölgelerindeki Filistinlilere ait 56 evin yıkılması emrini verdi.

İsrail, geçen ay işgal ettiği Doğu Kudüs'te yüzlerce Filistinli'yi evlerini terketmeye zorlamıştı. İsrail'in gerekçesi, bu insanların evleri için uygun belgelere sahip olmamasıydı. Ev sahipleri ise, İsrailli belediye memurlarının belgelerine el koyduğundan ya da evleri için ruhsat vermediğinden şikayetçi olmuştu.

Doğu Kudüs'te yaşayan İsraillilerin evleri için basit bir ruhsat başvurusunda bulunmaları yeterli olurken, Filistinlilerin şehir planlarını da içeren sonu gelmez bir başvuru sürecine girmeleri gerekiyor. Geçen sene boyunca, sadece 125 Filistinli, uzun ve pahalı mahkeme süreçleri sonunda ruhsat almayı başarabilmişti.

Yıkılma tehdidi altındaki evlerde şu anda yaklaşık 1500 kişi yaşıyor. İsrail'in evlerin "yasadışı olarak yapıldıkları" iddiasına karşın bu evlerin çoğu, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından önce yapılmıştı.