İsrail’den kuru gürültü

Siyonist ırkçılığın uluslararası planda tescillenmesi ihtimalinden çekinen İsrail, Durban Zirvesi’ni etkisiz kılmak için İran’a veryansın etti.

soL (DIŞ HABERLER) İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler ırkçılıkla mücadele konferansı, açılış gününde İsrail'in şovuna sahne oldu. Uluslararası alanda Siyonizmin ırkçılıkla resmen ilişkilendirilmesinden çekinen İsrail, İran'a yüklendi. İsrail ayrıca toplantıya ev sahipliği yapan İsviçre'ye de veryansın ederek ülkedeki büyükelçisini geri çekti.

İsrail şov
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Durban Gözden Geçirme Konferansı'nın (Durban II) açılış gününde yaptığı açıklamalarda, yüzsüzlük ve duygu sömürüsünün sınırlarına ulaştı.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın konferansa konuşmacı olarak katılmasına tepki gösteren Peres, bu yüzden konferansın "ırkçı" olduğunu iddia etti.

Siyonist ırkçılığı perdelemek için Yahudilere yönelik soykırımı öne süren Peres, "İsrail'de ve dünyada soykırım kurbanlarının anılacağı bir günün arefesinde Cenevre'de 'ırkçı' bir konferansın çalışmalara başlamasının ve asıl konuşmacısının İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad olmasının kendisini çok yaralayıp utandırdığını" söyledi.

Peres, "İsviçre'nin tarafsızlığının da bir sınırı olmalı" diyerek İsviçre'ye yüklenmekten geri kalmadı. İsrail, tepkisini göstermek için İsviçre Büyükelçisi İlan Elgar'ı istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı.

Peres güldürdü
Duygu sömürüsü çabalarında yer yer komik duruma düşen Peres, İsrail'i korumak için konferansı boykot eden ABD, Almanya, Kanada, Avustralya, İtalya ve Hollanda'nın "ırkçı olmayan, terör olmayan, idam olmayan bir dünya için umut beslediklerini" iddia etti. Peres şöyle konuştu:
"Bu, bugün mü yapılmalıydı? Konuşmacı bu adam mı olmalıydı? Geleceğin resmi bu mu? İran hakkında fazla konuşmak istemiyorum ama, İran'da insanlar Allah bilir hangi sebepten idam edilmekte. Bir nefret, bir kan, bir terör merkezi. Bu utanca katılmama kararı alan ve ırkçı olmayan, terör olmayan, idam olmayan bir dünya için umutlarını korumak isteyen ABD ve öteki 6 ülkeye çok müteşekkirim. Demem o ki, bugün bizim için bir konferans yok. Ama yukarıda Allah var ve bugün biz O'na dua edeceğiz."

Bilindiği gibi, Peres'in "müteşekkir" olduğu söz konusu ülkelerin tamamı Afganistan'da işgalci pozisyonunda yer alıyor ve birçok sivil katliamına imza atmış bulunuyor. İsrail'in eleştirdiği idam cezası ise, ABD'de mevcut olan bir uygulama.

"İsrail Siyonist ırkçılığın öncüsüdür"
Konferansa katılımıyla tartışmaların odağı olan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise, açılış gününde yaptığı konuşmada İsrail'in ırkçılıkla bağına dikkat çekti.

Ahmedinecad, "Savaşlar, saldırganlık, adaletsiz siyasi ve ekonomik ilişkiler, terör ve işgal tüm bunlar ırkçı bir inancın (Siyonizm) sonucudur. O inanç ki, İsrail bunun öncüsüdür" diye konuştu.