İsrail’den İran’a karşı tatbikat

İsrail’in Haziran ayı başında Akdeniz ve Yunanistan’da düzenlediği askeri tatbikat, “İsrail İran’a saldıracak mı?” sorusunu yeniden gündeme getirdi.

soL (DŞ HABERLER) İsrail'in bu ay başında, İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir operasyon için Doğu Akdeniz (Lübnan açıklarında) ve Yunanistan'da kapsamlı bir tatbikat yaptığı bildirildi. Amerikan New York Times gazetesine açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail'in tatbikatla İran'ın nükleer programını durdurma konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu söylediler. Haberde, ordunun olası saldırıya hazırlanması amacıyla Haziran'ın ilk haftasında Akdeniz'in doğusu ve Yunanistan'da düzenlenen tatbikata 100'den fazla F-16 ve F-15 savaş uçağının katıldığı belirtildi.

New York Times haberinde, tatbikatta İsrail ile İran'daki uranyum zenginleştirme tesisinin bulunduğu Natanz arasındaki yaklaşık 1500 kilometre uzaklığa eş değer uçuş yapıldığı da belirtiliyor. Haberde, ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin "tatbikatın, İsrail'in Tahran ile yürütülen diplomatik çabaların sonuç vermemesi halinde olası bir saldırıya hazır bulunduğu yönünde bir mesaj olduğu" şeklindeki sözlerine de yer verildi.

İsrail ordu sözcüsü ise İsrail Hava Kuvvetleri'nin tehditlere yönelik düzenli olarak tatbikat yaptığını söylemekle yetindi.

İran: Yanıtımız sert olur

Bu habere tepki göstermekte gecikmeyen İran, İsrail'in olası bir saldırısına sert yanıt vereceğini bildirdi. İranlı din adamı Ahmed Hatemi, "Başta İsrailliler olmak üzere, düşmanlar ve ABD'deki yandaşları kaba kuvvete başvurma peşindeyse, korkunç bir darbe alacaklarından emin olsunlar" diye konuştu.