İsrail Balkanlara kaydı

İsrail'in Türkiye ile yaşanan gerginliklerden sonra başka coğrafyalarda müttefik aradığı iddia ediliyor. Bu coğrafyalardan birisi de Balkanlar.

Haaretz gazetesinin haberine göre, Türkiye ile ilişkileri bozulan İsrail Balkan ülkelerine yönelirken, İsrail askeri uçaklarının Bulgaristan’daki ilk eğitim uçuşları yakında başlayacak.

Haber analizinde “Türkiye’nin radikalizmine ilişkin ortak kaygılar, gelişen bağlar ile ekonomik ve güvenlik işbirliği için yeni fırsatlara yol açıyor” diye yazan gazete, Balkan ülkeleri ile istihbarat paylaşımı ve ortak tatbikatlara önem verileceğini söyledi. Gazete, son bir yılda İsrail’in Yunanistan ve Bulgaristan ile ilişkileri geliştirdiğini, Güney Kıbrıs, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Hırvatistan ile var olan bağları daha da güçlendirdiğini belirtirken “Üst düzey bir İsrailli yetkili, ‘Ufukta onlar için çok büyük bir tehlikenin olduğunun farkına vardılar. Konu, Ocak ayında Başbakan Binyamin Netanyahu ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov arasındaki görüşmede gündeme geldi’ dedi” diye yazdı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un "İsrail hükümeti bizi başlıca öncelik olarak görüyor" dediği aktarılırken, Türkiye'ye gitmekten vazgeçen İsrailli turistlerin bundan böyle Bulgaristan'ı tercih edeceği belirtiliyor. Ayrıca Yunanistan'ın da, son 60 yıldır izlediği Arap yanlısı politikaya rağmen son ekonomik krizde Arap ülkelerinden yardım alamaması üzerine İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye önem verdiği de söylenenler arasında.

(soL - Dış Haberler)