İsrail 25 bin Afrikalı göçmeni sınırdışı edecek!

İsrail hükümeti, 25 bine yakın Afrikalı göçmeni sınırdışı edecek süreci hızlandırmak için düğmeye bastı. Pazar günü çıkan bir yasayla birlikte ise, İsrail yasadışı göçmenleri mahkeme önüne çıkartmadan ya da sınırdışı etmeden üç yıl boyunca tutuklama hakkına sahip oldu.

Daha önce İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai tarafından dile getirilen Afrikalı göçmenlerin suça karışmaları nedeniyle hapsedilmeleri gerektiği yönündeki adımlar, Binyamin Netanyahu'nun talimatı ile birlikte yeni bir boyut kazandı.

Netanyahu tarafından kabineye sunulan talimatta, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Gana ve Etiyopya'dan gelen göçmenlerin sınırdışı edilmesinin hızlandırılması isteniyor.

Pazar günü bir demeç veren Netanyahu, "Kim sınırdışı edilecekse olabilecek en çabuk biçimde sınırdışı edilmeli" dedi. İsrail, Eritre, Sudan ve Somali'den gelen göçmenleri "can güvenlikleri olmadığı" gerekçesiyle ülkelerine iade etmiyor. Ancak Netanyahu hükümeti, göçmenleri birer "casus" olarak damgalıyor ve Yahudi nüfusunun yapısına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Bunun yanı sıra, yeni kabul edilen bir yasayla birlikte, İsrailli yetkililer belgeleri olmayan göçmenleri mahkeme önüne çıakrtmadan ya da sınırdışı etmeden üç yıl boyunca tutuklama hakkına sahip oldular.

Göçmenlere dair ırkçı açıklamalarıyla bilinen İçişleri Bakanı Eli Yişai, "Bu casuslar, Filistinlilerle birlikte bizi hızlıca Siyonist rüyanın sonuna götürüyorlar. Buraya gelen Müslümanlar, bu ülkenin bize, beyaz adama ait olduğuna inanmıyorlar bile." dedi.

Bir başka sağcı siyasetçi Aryeh Eldad da, İsrail askerlerini yalnızca silah taşıdığından şüphelenilen göçmenlere değil, İsrail sınırından girmeye çalışan herkese ateş açmaya çağırdı.

İsrail'de birkaç gün içinde 700 göçmenin sınırdışı edilmesi bekleniyor. Ülkede toplamda 60 bin göçmenin bulunduğu tahmin ediliyor. İsrail, Mısır sınırını, "Afrikalı göçmenleri ve İslamcı militanları engellemek" amacıyla dikenli tellerle çeviriyor.

(soL - Dış Haberler)