İspanya’da halk meclis binasını kuşattı!

İspanya’da milyonlarca kişiyi yoksullaştıran kapitalist kriz ve hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı İspanya halkı sokaklara döküldü. Meclis binasını kuşatan göstericilere karşı polis biber gazı ve plastik mermi kullandı.

İspanya’da kapitalist krizin derinleşmesi sonucu milyonlarca insan yoksullaşırken ve işsiz kalırken, hükümetin krize çare olarak kemer sıkma politikalarına başvurması İspanyalıları iyice çileden çıkarmış durumda.

“Öfkeliler” hükümetin ekonomi politikalarını ve siyasi sistemi protesto etmek için sokaklara döküldü. “Meclisi işgal et” sloganıyla çağrısı yapılan eylemlerde binlerce kişi Madrid'in Neptün Meydanı'nda, meclis binasına 100 metre kala bir araya geldi.

RT’nin haberine göre, göstericiler, İspanyol hükümetinin kemer sıkma politikalarına karşı “Hayır” yazılı afişler taşırken, hükümete seçimleri yenileyin çağrısında bulundular. Geniş güvenlik önlemleri alınan eylemde polis, göstericilerin meclise yürümesini engellemek için Kongre binasını bariyerlerle çevirdi.

Meclise doğru yürümeye çalışan göstericilere polisin biber gazı ve plastik mermiler ile sert bir müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Yerel güvenlik birimleri, çıkan arbedede 60 kişinin yaralandığını ve 26 göstericinin gözaltına alındığını bildiriyor. Eylemlerde bin üç yüzden fazla polisin görev yaptığı belirtiliyor.

“Halkın meclisini istiyoruz”
Ülkede kemer sıkma politikalarının her aileyi vurduğunu belirten Pompeu Fabra Üniversitesi'nden sosyolog Carlos Delclos şöyle konuştu:

Kemer sıkma politikası insanların günlük yaşamlarını etkileyecek düzeye gelmiş durumda. Bu, insanların sağlık hizmeti alıp alamayacağını, insanların eğitim ve toplumsal ilerleme yoluyla sosyal olarak gelişip gelişemeyeceğini etkiliyor. Şu anda gördüğünüz şey, bütün bir neslin bir göçmenler sınıfına dönüştürüldüğüdür. Daha önce kamuda yatırım yapanlar, şimdi başka ülkelere taşınıyor ve oralarda zenginlik yaratıyor. Bu bizim ülkemiz için bir proje değil.

40 yaşındaki fotoğrafçı Carmen Rivero ise “Biz bu hükümetin yasadışı olduğunu düşünüyoruz. Parlamentonun feshedilmesini, referanduma gidilmesini ve böylece halkın söz sahibi olacağı bir kurucu meclisin oluşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Eylem komitesi, hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için çarşamba günü tekrar parlamento binasının önünde olacaklarını açıkladı.

İspanya, Avrupa’da işsizliğin en yüksek olduğu ülke
Avrupa’nın en büyük dördüncü ekonomisine sahip İspanya’da, ağustos ayı rakamlarına göre, 4 milyon 625 bin işsiz bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, ağustos ayında işsiz ordusuna 38 bin kişi daha eklenirken, işsizlik yüzde 25 seviyesine kadar yükseldi.

Milyonlarca insanın açlığa mahkum edildiği İspanya’da, çöplerden beslenen insanların sayısı giderek artıyor. Katolik Kilisesi’ne bağlı bir hayır kurumu olan Caritas’ın yaptığı bir araştırmaya göre ailelerin yüzde 22’si yoksulluk sınırı altında kalırken bunların yüzde 30’unun çok zor durumda olduğu belirtiliyor.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise yaklaşık 40 milyar avroluk kemer sıkma paketini savunuyor.

(soL- Dış Haberler)