İspanya seçime gidiyor, gençlik sokakta

Hükümetteki sosyal demokratların ekonomik krizi yönetmekte zorlandıkları İspanya bu hafta sonu seçimlere gidiyor. Seçimlerden sosyal demokratların yenilgiyle çıkacağı tahmin edilirken, geçtiğimiz hafta gençler ve emekçiler protesto gösterilerinde bulundular.

İspanya’da seçimlere sayılı günler kalırken, ekonomik krizi yönetemeyen hükümetteki sosyal demokratlara dönük tepkiler de artıyor. Hükümet, krizin patladığı 2008 yılından bu yana en büyük ulusal gösterilerle sarsılırken, gençler Madrid’in en büyük meydanı Puerta de Sol’da bir araya gelerek ülkede yüzde 21’e ulaşan işsizlik oranını protesto ettiler. Protestolar Barselona, Sevilla ve Castilla-La Mancha bölgelerinde de gerçekleştirildi.

Bazı şehirlerde eylemlere izin çıkmamasına rağmen, protestocu gençler seçimlere kadar toplandıkları meydanları terk etmeyeceklerini açıkladılar. Herhangi bir şiddet eylemine başvurmayacaklarını ve polis tarafından meydandan çıkartıldıkları takdirde ertesi gün tekrar geleceklerini açıklayan eylemciler, 5 gündür İspanya sokaklarında sabahlıyorlar.

25 yaş altı gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 44.6’ya ulaştığı İspanya’da, sosyal demokrat başbakan Zapatero, Nisan ayında yaptığı açıklamada, 2012 genel seçimlerinde tekrar başbakan adayı olmayacağını söylemişti. Bunun yanı sıra, Zapatero’nun partideki görevinden de ayrılması bekleniyor. Ancak bu değişikliklerin sosyal demokratların oylarındaki genel düşüşü etkilemeyeceği belirtiliyor. Belediye seçimlerinde de, solun geleneksel kaleleri sayılan şehirlerde dahi hükümet partisinin merkez sağ Halk Partisi’ne (PP) başkanlıkları kaptırabileceği konuşuluyor.

Çeşitli tasarruf ve “kemer sıkma” politikalarıyla birlikte kamu borçlarında kimi düzelmeler gerçekleşmesine ve yılın ilk çeyreğinde belirli düzeyde bir büyüme sağlanmasına rağmen, halkın genel beklentileri karşılanmış olmaktan uzak.

Eylemcilerin Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım ağlarından haberleştikleri iddia ediliyor. Puerta del Sol’daki göstericilerden Pedro Munoz, “Çalıştığım şirket beni işten uzaklaştırıyor ve kriz sona erdikten sonra çok daha düşük ücretlerle geri işe alınacağım” derken, kendi işi için de bir önceki gün gerçekleştirilen greve katıldığını belirtiyor.

Hükümet eylemleri yasakladı
Eylemler seçim yasakları gerekçe gösterilerek yasa dışı ilan edildi. Bu yasağa rağmen on binlerce genç meydanlardan ayrılmıyor. Son alınan karar, Cumartesi ve Pazar günkü eylemler yasaklanmış olmasına rağmen bu karara uymamak. Bu doğrultuda halka, sivil itaatsizlik çağrısı yapıldı ve herkesten sokaklara inmeleri istendi.

Fidel'den anlamlı soru
Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro, İspanya'daki gençlik eylemleri ile ilgili yazısında önemli bir soru sordu. NATO'nun Libya'yı ülkedeki isyanı gerekçe göstererek bombaladığını belirten Castro, "Şimdi NATO, İspanya'yı da bombalayacak mı?" diye sordu.

(soL - Dış Haberler)