İslamcı milisler Trablus Havaalanı'nı ele geçirdi

Libya’da hükümetle savaşan Trablus ve Misrata merkezli grupların oluşturduğu Fecr-i Libya Kuvvetleri Trablus Uluslararası Havaalanı'nı tamamen ele geçirdi.

Eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin 2011’de NATO destekli bir ayaklanmayla devrilmesinin ardından istikrara kavuşamayan ve milis kuvvetlerinin çatışmalarına sahne olan Libya’da çatışmalar dinmiyor.

Libya ordusuna bağlı Merkez Kalkan Kuvvetleri sözcüsü Ahmed Hediyye, "Fecr-i Libya Kuvvetleri" adı altında birleşen Trablus ve Misrata merkezli İslamcı milislerin, havaalanında kontrolü sağlayarak havaalanı yakınlarındaki stratejik "En-Nakliyye" kampını da ele geçirdiğini açıkladı.

BBC'nin haberine göre Libya'da yeni seçilen parlamento, havaalanının ele geçirilmesini kınadı.

Fecr-i Libya Kuvvetleri geçtiğimiz aydan bu yana, havaalanını kontrol altına alabilmek için Zintan merkezli el-Ka'ka ve es-Savaik grupları ile çatışıyordu. Zintanmerkezli gruplar havaalanını yaklaşık 3 yıldır kontrol altında tutuyordu.

Libya Meclisi'nden BM'ye acil müdahale çağrısı
Libya Meclisi'nin, sivillerin korunması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) acil müdahale çağrısı yaptığı duyuruldu.

Libya milletvekili İbtisam Abdulhafiz, Libya Meclisi'nin yaptığı çağrının BMGK'ya ulaştığını, ancak konuyla ilgili kararın ne zaman alınacağını bilmediklerini söyledi.

Libya Meclisi 13 Ağustos'ta düzenlenen oturumda, devlet kurumlarının ve sivillerin korunması için uluslararası müdahale teklifini oya sunmuş, teklif 124 milletvekilinden 111'inin evet oyu ile kabul edilmişti.