İslamcı çeteler Halep'te şeriat kanunları uyguluyor: Kızlar derslere burka ile giriyor

Suriye'de İslamcı çeteler ele geçirdikleri bazı bölgelerde şeriat kanunlarını uygulamaya devam ediyor. Kız öğrenciler burkalarla okula gitmek zorunda kalırken, insanlar şeriat kanunlarına göre yargılanıyor.

Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in kırsal kesimlerinde şeriat yönetimi uygulamaya devam ediyor. Özellikle El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin etkin olduğu bu bölgelerde, kadınların araba kullanmasından sokakta içilen sigaraya kadar müdahale eden militanlar, şeriat kurallarını halkın gündelik yaşamına sokmaya çalışıyor.

Evlilik, boşanma, adam kaçırma, cinayet vb konular şeriat kanunlarına göre oluşturulan mahkemelerde karara bağlanıyor. Suçlu bulunanlar demir sopa ya da hapis cezasına çarptırılabiliyor. Washington Post'tan Liz Sly'a konuşan bir militan şeriat kuralları gereğince, hırsızların elini kesmek gibi bazı cezaların uygulanmadığını söylüyor.

Daha önce de İslamcı militanların Suudi Arabistan’dakine benzer şekilde “din polisliği” yapan silahlı ekipler oluşturdukları basına yansımıştı. Bu ekiplerin, sokaklarda araba kullanan kadınları durdurduğu, nazma vakitlerinde halkı camiye çağırdığı ve çağrıya uymayanları cezalandırdığı belirtiliyordu.

Kız çocukları burka giyerek okula gidiyor
Birkaç gün önce LiveLeak adlı internet sitesinde yayımlanan bir videoda ise kız öğrencilerin burka giyerek okula gitmek zorunda olduğu ve sınıflarda “haremlik selamlık” oturuma düzenine geçildiği görülüyor.

Videoda, baştan aşağı kapalı kız öğrencilere hitaben konuşan bir kişi, “Bizim dinimiz, kadınların özgürlüğünü, haysiyetini, namusunu, gururunu ve onurunu dışlamıyor. Biz de şeriatın bize emrettiği gibi bunları güvence altına alıyoruz” diyor.

Burkalı bir kadın ise, “Öğrencileri çalışmaya teşvik etmek çok güzel bir aktivite. Belki onları Özgür Suriye Ordusu'nu ya da diğer İslami cepheleri sevmesi için de teşvik edebiliriz" derken "Şeriat'a göre giyinmenin ya da kapanmanın kadınların toplumda pozitif bir şekilde yer almasını engellemediğini" iddia ediyor.

(soL- Dış Haberler)