İslam karşıtı reklamı boyayla kapatan gazeteci gözaltına alındı

Gazeteci Mona Eltahawy, Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi adlı bir grup tarafından hazırlanan ve İslam karşıtı olduğu belirtilen reklamları sprey boya ile boyadığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

RT'nin haberine göre, Mısır kökenli Amerikalı aktivist Mona Eltahawy, New York metrosunda Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi adlı bir grup tarafından hazırlanan reklamları boyadığı gerekçesiyle salı günü gözaltına alındı. İslam karşıtı olduğu belirtilen reklamlarda şu ifadeler yer alıyor: "Uygar insanla vahşiler arasındaki savaşta, uygarları destekleyin. İsrail'i destekleyin, cihadı yenin."

Kampanyanın yürütücüsü olan Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi adlı grup, daha önce Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi gözlemcileri tarafından nefret grubu olarak nitelendirilmişti. Pamela Geller öncülüğündeki grup kampanyanın uygulanması için mahkeme kararı çıkartmıştı.

Eltahawy salı günü Twitter’dan yayınadığı bir notta pembe bir sprey boya satın aldığını söylemiş sonrasında da “F..k Pam Geller and her band of haters” diye yazmıştı.

Eltahawy ayrıca, “Ben, gerçekleştirilen bu saldırıyı barışıl bir şekilde protesto etme hakkımızın olduğuna inanıyorum. Ve ben senin ırkçı ve bağnaz bir pislik olduğunu düşünüyorum” diye devam etmişti.

Eltahawy’in attığı tweetlerden sonra Manhattan metrosuna gidip reklamları boyarken gözaltına alındığı bildiriliyor.

"Solcu haydutlar"
Pamela Geller, olay sonrası bir blogda yazdığı yazıda şu ifadeleri kullandı: “Bu olay, İslamcı üstünlükçülerin ve solcu haydutların kendilerini ifade özgürlüğünü engellemeye adadıklarını gösteriyor. İsrail karşıtı reklamlar herhangi bir protesto olmadan ülkenin her yerinde boy gösteriyor, ama bu İsrail yanlısı reklam Eltahawy gibi faşist haydutlar tarafından tahrif edilmeden ancak bir saat kadar panoda kalıyor.”

Geller, daha önce yaptığı bir açıklamada reklamlardaki “vahşilik” kelimesi ile ilgili olarak da şunları söylemişti : “İslam mücahitlerine vahşi diyorum, çünkü masum sivilleri hedef almak vahşettir. İçinde annelerin ve çocukların bulunduğu otobüsleri hedef almak vahşettir. İnsan kaçırmak ve öldürmek vahşettir.”


Bahsi geçen reklamın bir örneği. Reklamda "Uygar insanla vahşiler arasındaki savaşta, uygarları destekleyin. İsrail'i destekleyin, cihadı yenin" yazıyor.

Eltahawy, serbest bırakılmasının ardından Twiter’dan yazdığı bir notta “Bu ırkçı pislik poster parçasını boyadığım için gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

(soL- Dış Haberler)