İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında gündem Suriye

İslam İşbirliği Teşkilatı 12. Dönem Zirvesi'nde gündem Suriye oldu. Toplantı sırasında Türkiye, Mısır ve İran arasında gerçekleştirilen üçlü zirvede de Suriye konusu ele alındı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den gelen görüşme teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi katıldı. Bu görüşmeye üç ülkenin dışişleri bakanları da katıldı.

Görüşmenin içeriğine ilişkin net bir açıklama yapılmazken, Cumhurbaşkanlarının fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi’ne çağrı
Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye krizinin çözümünde daha aktif ve somut bir rol üstlenmeye çağırdı.

İhsanoğlu, Suriye’yi hedef alan konuşmasında, BM güvenlik konseyinin krizin çözümünde daha aktif ve somut bir rol üstlenmesinin zorunlu olduğunu ileri sürdü.

“Esad siyaset sahnesinden çekilmeli”
Ekmeleddin İhsanoğlu, ''Suriye liderliği, mevcut söylemlerini bir kenara bırakarak, krize net bir çözüm getirmeyen girişimlerin ötesinde, gerçekten asıl menfaatinin ülkenin ve insanların geleceğini güvence altına almak olduğunu göstermek istiyorsa, ülkenin geriye kalan kısmının insanlarını ve medeniyetini kurtaracak şekilde siyaset sahnesinden çekilmeye rıza göstermekle yükümlüdür'' dedi.

İİT'den Irak'ta arabuluculuk önerisi
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İhsanoğlu, Irak'ta yaşanan gerginliğe ilişkin ise arabuluculuk teklifinde bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Irakta yaşananların siyasi anlaşmazlıklardan kaynaklandığına dikkati çekerek, taleplerin demokratik ve barışçı yöntemlerle dile getirilmesi gerektiğini belirtti.

(soL - Haber Merkezi)