'İşkence yapıyoruz ama işe yarıyor!'

El Kaide tutuklusunun işkence sonunda konuştuğu ve CIA’yla işbirliğine girdiği iddia ediliyor. ABD bu şekilde hem işkence sicilini hem de Cheney’i temize çıkarmaya çalışıyor.

ABD Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı birtakım belgelerle ortaya çıkan CIA işkenceleri kamuoyu nezdinde meşrulaştırılmaya çalışılıyor.

Önceki gün The Washington Post’ta yayımlanan bir haberde işkence sonunda konuşarak işbirliğine giden bir teröristin hikayesi anlatıldı. 11 Eylül saldırılarından sonra yakalanan ve Guantanamo Üssü’nde tutulan Halit Şeyh Muhammed’in CIA’nın insanlık dışı işkencelerine maruz kaldıktan sonra konuşmaya başladığı belirtilen haberde, CIA’nın ne tür işkence yöntemleri kullandığı bir bir sıralanırken Muhammed’in konuşmasının da işkencenin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Konuyu, ABD ajanlarının Muhammed’i sorgulamaktan çok ondan ‘dersler’ alıyormuş gibi anlatan haberde Muhammed’in Yunan felsefesinden başlayıp El Kaide kadar uzanan bir ‘ders’ verdiği belirtiliyor. İkiz kuleler saldırısının ayrıntılarını alan ajanların Muhammed’le ilgili vardıkları nokta ise işkencelerin ne kadar işe yarayıp ne kadar yaramadığını sorgulamak olmuş.

Waterboating denen ve CIA’nin işkenceleri arasında en acımasızı olarak nitelenen boğulma hissi yaratan işkencenin, uykusuzluk yaratan yöntemin kullanılmasından önce güçlü bir direniş gösteren Muhammed’in ancak waterboating yönteminden sonra konuşmaya başladığını bildiren belgenin yayımlanması bu işkence yöntemini savunanların işine geldi. Muhammed konuşmamak için direndiği için bir süre sonra birkaç haftalığına zorlu bir işkenceye tabi tutuldu. Prangalı bir şekilde 7,5 gün boyunca uykusuz kalan Muhammed daha sonra 183 kez boğulma işkencesine tabi tutulmuş. Neredeyse bir ayı bulan sert işkencelerden sonra ise Muhammed konuşmuş. İşkence sonrası CIA’yla işbirliğine giren Muhammed ise şimdilerde CIA’nın sert bulunan işkence yöntemlerini meşrulaştıran bir araç olarak kullanılıyor.

Kimliği açıklanamayan bazı kişiler...
Ancak haberde Muhammed’in işbirliği yaptığını anlatan kişilerin isimlerinin belirtilmemesi koşuluyla konuşmuş olması ve kaynak belirtilmemesi bu haberin doğruluğu konusunda şüphe uyandırıyor. Eleştiriler özellikle CIA’nin sorgulama yöntemlerine yönelik sorgulamanın başlatılması gündeme geldiğinde bu konudaki rahatsızlığı dile getiren Dick Cheney üzerinde toplanıyor. ABD eski başkanı yardımcısı Dick Cheney’nin ofisinden işkence emirleri verdiği iddialar gündeme geldiğinde Cheney bu konuda zan altında kalmış ve işkenceye izin veren başkan yardımcısı olarak hatırlanmıştı. The Washington Post’ta çıkan haberde işkence yöntemlerinin işe yaradığı ‘kimliği belirsiz kişilerce’ açıklanınca haberin Cheney’i temize çıkarmaktan başka bir anlamı olmadığı yorumları yapılıyor.