IŞİD Musul’un kültür mirasına da saldırıyor

Irak’ın Musul kentini ele geçiren IŞİD militanları, kentteki kültürel sembolleri ve tarihi eserleri de yıkmaya başladı.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanarı, ele geçirdikleri Musul'daki heykel, türbe ve mezarlara saldırıyor.

Görgü tanıkları IŞİD militanlarının 19. yüzyılda yaşamış Iraklı müzisyen ve bestecisi Osman el Musuli ve Abbasi dönemi Arap şairi Ebu Tammam’ın heykellerini yıktığını söyledi.

Reuters’in haberine göre 12. yüzyılda yaşamış ve Sultan Selahattin Eyyübi’yle birlikte seyahat etmiş filozof İbnü’l Esir’in mezarı da militanların saldırısına uğradı. Tarihi türbe yerle bir oldu. Türbeleri ziyaret etmeyi putperestlik sayan IŞİD ve diğer Selefi militanlar daha önce Suriye’de de çok sayıda tarihi türbe ve camiyi yıkmıştı.

IŞİD militanlarının ayrıca Musul valisinin evindeki 250 atı çaldığı ve tahil ambalarını ele geçirdiği belirtildi. İslamcı militanlar hareket edemeyecek durumdaki atları ise öldürdü.

Irak devlet televizyonu da militanların Musul’da yaşayan Hıristiyanları vergiye bağladığını duyurdu. Kentteki Hıristiyanların büyük bir çoğunluğu IŞİD ele geçirmeden önce kentten kaçmıştı.