İşgalciler imaj kurtarma peşinde

Afganistan’ın yeni medeni yasası, işgal sürecinin kadınlar açısından “Taliban’dan beter” sonuçlar getirdiğini göz önüne serince, işgal güçleri imaj kurtarma derdine düştü.

soL (HABER MERKEZİ) Afganistan'da mart ayında kabul edilen ancak geçen hafta basına yansıyan yeni medeni yasa, işgal güçlerini rahatsız etti. İşgalin kadınlar açısından "Taliban'ı aratır" sonuçları olduğunu göz önüne seren yasa, dünya basınına yansıyınca, işgal güçleri imaj kurtarma yarışına girdi.

Özellikle İngiltere basınında geniş yer ayrılan haberlerde, Obama ve Brown'un Karzai ile görüştüğü ifade edilerek, yasayı "kabul edilemez" olarak niteledikleri belirtildi.

Karzai'nin, yasanın batı basınına yanlış aktarıldığı yönünde israr ettiği ancak yine de kanunun Adalet Bakanlığı tarafından incelenmesini istediği aktarıldı.

Afganistan'ın işgal sürecinin meşrulaştırılmasında, Taliban'ın kadınlara yönelik baskıcı ve gerici uygulamaları özellikle gündeme getirilerek kullanılmıştı. İşgalin sorgulanmasını sağlayan yeni medeni yasadan bu açıdan rahatsız olan ABD ve İngiltere'nin, bu durumu dünyaya "batı değerlerinin Afganistan'a aktarılması görevinin henüz tamamlanmadığı" yönünde mesaj vermek için kullanmayı denediği yorumları yapılıyor.

Tartışmalara neden olan yasa, Afganistan'daki şii kadınların evden çıkmak, okula ya da hastaneye gitmek ve çalışmak için eşlerinden izin almalarını şart koşarken, çocuğun velayetini baba ya da dedesine veriyor. Yasa ayrıca, evlilik içi tecavüzü suç olmaktan çıkarıyor.