İşgalci kardeşler birbirlerinin sözünden çıkmıyorlar

Olmert, Bush’u arayarak ABD’nin BM’nin ateşkes kararı desteklemesini engellediğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Gazze saldırılarıyla ilgili BM kararında çekimser oy kullanmasının nedeninin kendisinin Başkan Bush'a açtığı telefon olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Komseyi'nce oylanan ve Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesini talep eden metnin yazım aşamasına katkı koyan Rice'ın son anda ABD adına çekimser oy kullanması şaşkınlık yaratmıştı.

"Konudan haberdar olunca derhal Bush'u aradım. Bana Philidelphia'da bir konuşma yaptığını söylediler ama ben acil olduğunu söyleyince Bush konuşmasını kesti. Bush'a ABD'nin bu kararı destekleyemeyeceğini söyledim. Başkan 'metni görmedim' deyince 'ben gördüm ve ABD bu metne imza atamaz dedim. Bunun üzerine Bush, Rice'a karara destek vermeme emri verdi." diyen Olmert, bu durumun Rice için utanç verici olduğunu söyledi.

"Kendi düzenlediği metne çekimser kalmak küçük düşürücü olmalı" diyen Olmert'e Rice doğrudan bir cevap vermezken sözcüleri Olmert'in sözlerinin doğru olmadığını, Rice'ın zaten çekimser oy kullanma kararı almış olduğunu iddia etti.