İşgalci Blair'e "sembolik" soruşturma

Irak işgalinin baş aktörlerinden Tony Blair bugün hukuki yaptırımı olmayan sadece İngiltere'nin kendini akladığı Chilcot soruşturmasında ifade verdi. Blair soruşturmada da işgali savunmaya devam etti.

2003 yılında ABD'nin Irak işgalinde en büyük destekçisi İngiltere'de dönemin başbakanı Tony Blair bugün ifade verdi. İngiliz basınında aylar öncesinde tartışmalara yol açan soruşturmada değişen birşey yaşanmadı. Ülkede "Irak savaşı sorgulanıyor" diye havalar eserken Ortadoğu Özel Temsilcisi de olan Blair yine işgali savundu. Irak işgaliyle ilgili ilk kez kamuoyu önünde ifade veren Blair "O zamanki bilgiler ve koşullar ışığında askeri müdahale gerekliydi" dedi.

11 Eylül saldırılarının Saddam Hüseyin'e ilişkin tehdit algısını değiştirdiğini söyleyen Blair "11 Eylül'den sonra risk alamazdık" dedi. İşgale giden süreçte George W. Bush yönetimiyle savaşın gerekçesi konusunda fikir ayrılığı yaşandığını itiraf eden Blair, daha önce Saddam Hüseyin'in kitle imha silahı üretmediğini kanıtlayan raporlara rağmen "Kitle imha silahı edinme niyetinde olan bir rejim karşısında harekete geçmek zorundaydık" dedi.

Sky News kanalına konuşan Başbakan Gordon Brow ise , "Tony Blair, durumu anlatmaya, aldığı kararları göstermeye ve bunu mümkün olan en profesyonel şekilde ve etkinlikte yapmaya muktedir ve ben inanıyorum ki soruşturmada kendisine yöneltilen tüm sorulara bir yanıtı olacaktır" dedi.
(soL - Dış Haberler)