İşgal "daimi" hale geliyor

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'yi Beyaz Saray'da ağırlayan ABD Başkanı Bush, Amerikan üslerinin daimi biçimde Irak'ta bulunabilmesi için "resmi rızasını" almak istediklerini açıkladı. Talabani ise, resmi onay için "sabırsızlandıklarını" söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yle Beyaz Saray'da bir görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı George Bush, Irak'taki Amerikan varlığının çerçevesini çizecek anlaşmanın Irak yönetimine uygun bir anlaşma olmasını istediğini söyledi.

Irak'ta Amerikan askerlerinin bulundurulabilmesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler nezdinde verilen süre 2008 sonunda doluyor. ABD, bu süre dolmadan Irak hükümetiyle bir anlaşma yapmayı planlıyor.

Bush, konuyla ilgili olarak "Irak hükümetine de uyacak stratejik bir anlaşmanın çerçevesi hakkında konuştuk" diye konuştu.

Amerikan ve Irak hükümetlerinin güvenlik anlaşmasını müzakere ettiği dönemde açıklamalarda bulunan Bush, "Talabani ile Irak hükümetine uygun gelecek biçimde bu stratejik anlaşmayı konuştuklarını ve ilerleme kaydettiklerini" söyledi.

"Bir an önce imzalamak istiyoruz"
Irak Cumhurbaşkanı Talabani de, Iraklıların Amerikan hükümetiyle bu konuda işbirliği yapmak yönünde irade gösterdiğini belirterek, "Bir an önce bu anlaşmayı imzalamak için çabalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Nuri el Maliki başkanlığındaki Irak hükümeti, ülke bağımsızlığına dair endişelerden dolayı ABD'nin planlarını şimdiye kadar onaylamamış, zaman zaman aykırı açıklamalarda bulunmuştu.

"Türkiye ve bölge ülkeleriyle yakınlaşıyoruz"
Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Irak Hükümetinin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Talabani, Irak hükümetinin, Türkiye, Mısır, Ürdün ve Kuveyt'le ilişkileri geliştirdiğini, İran ve Suriye ile de normalleştirmekte olduğunu belirtti. Irak Hükümetinin bu yıl petrol ve seçim yasalarını geçireceğine inandığını da söyleyen Talabani, görüşmede Bush'u, Irak'ın terörizm ve iç savaş tehdidi oluşturan milislerle mücadelesi konusunda bilgilendirdiğini de kaydetti.