İranlı teröristin silahı ABD'den

İranlı "muhalif", terör faaliyetlerinde bulunmak için ABD'den malzeme ve eğitim yardımı aldıklarını itiraf etti.

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Belucistan bölgesinde faaliyet gösteren Cundullah grubunun lideri Abdulmalik Rigi'nin kardeşi Abdulhamid Rigi, ABD'nin terör saldırıları için kendilerine yardım ettiğini itiraf etti. Cundullah grubu İran'da bir dizi terör eylemi gerçekleştirmişti.

Güneydoğu eyaleti Sistan-Belucistan'a yapılan basın ziyaretinde Abdulhamid Rigi basın mensuplarının karşısına çıkarıldı. Rigi'nin ağabeyi Abdulmelik'in liderliğindeki Cundullah grubunun terör eylemlerinin de basına izletildiği toplantıda konuşan kardeş Rigi, dört yıl önce ABD'nin Pakistan'da bulunan Büyükelçiliği'nde bazı üst düzey yetkililerle görüştüklerini ve Washington yönetiminin kendilerine ihtiyaçlarını karşılama sözü verdiğini söyledi. ABD'nin sözünü tuttuğunu ve kendilerine silah ile para hibesi yaptığını belirten Rigi, "onlardan İran'daki terör faaliyetlerinin emirlerini alıyorduk" dedi. Kendi eşini ve kuzenini abisinin emri nedeniyle öldürdüğünü de itiraf eden Rigi, sivillere yönelik saldırıları da üstlendi.

Cundullah grubu ülkedeki Sünni azınlığı temsil etme iddiasında. Bir diğer adıyla İran Halkının Direniş Hareketi, özellikle Pakistan sınırındaki güneydoğu bölgesinde faaliyetlerini sürdürüyordu. 400 İran askeri ve bir o kadar da sivilin ölümünden sorumlu tutulan örgütün El Kaide'ye bağlı olduğu da iddia ediliyor. Batılı kaynaklara dayanan iddianın somut bir dayanağı bulunmazken, İran yönetimi, örgütün adam kaçırma, uyuşturucu ticareti gibi yasadışı işlere de karıştığını iddia ediyor. Bazı kaynaklar ise Cundullah'ın Taliban ile birlikte faaliyet gösterdiğini iddia ediyor. Batılı kaynaklara göre Cundullah'ın bine yakın silahlı militanı bulunuyor. Cundullah, İran'da üç Türk paraşütçü Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan'ı kaçıran grup. Fidye için adam kaçıran örgütün ABD ile bağlantısı olduğu geçtiğimiz günlerde ABC televizyonu tarafından da iddia edilmişti. Pakistan'da El Kaide'ye karşı operasyonlar dışında örgütle işbirliği yapılmadığı yönünde ABD'li yetkililerin iddialarına yer verilen haberde, ABD'nin 2005 sonrasında Abdulmelik Rigi ile yakın ilişkiler kurduğu aktarıldı. Bu da Abdulhamid Rigi'nin iddialarını doğruluyor. Zira Rigi de ilk görüşmelerinin 2005 yılında Pakistan Büyükelçiliği'nde olduğunu anlatmıştı. ABC'nin haberinde, Pakistan hükümet kaynaklarına dayanılarak da İran’a karşı gizli mücadelenin, ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Şubat ayında dönemin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile görüşmesinin gündeminde yer aldığı kaydedildi.

Son olarak Mayıs ayında örgüt Zehidan'da bulunan bir camiye bombalı saldırı düzenlemiş ve 25 kişiyi katletmişti. Bu katliamdan sorumlu tutulan, Haziran ayında idam edilmişti.

ABD yönetimi iddialara henüz yanıt vermiş değil. Küba havayollarına ait bir uçağı düşüren ve 73 kişinin yaşamını yitirmesinin birinci dereceden sorumlusu Possada Carilles'in ABD'de yaşaması ve Küba'nın tüm çağrılarına karşı adaletin karşısına çıkarılmamış olması Washington yönetiminin terör saldırılarını destekleyebileceği iddialarını güçlendiriyor.
(soL - Dış Haberler)