İran’ın Patriot füzelerine tepkisi sürüyor

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mihmanperest, Patriotlara ilişkin açıklamasında provokatif herhangi bir eylemin bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırı olacağını belirtti. İranlı yetkililerden son zamanlarda benzer yönde açıklamalar geliyor.

İranlı yetkililerin Türkiye'ye yerleştirilmekte olan Patriot füzelerine karşı tepkileri sürüyor. Son olarak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, füzelerin yerleştirilesine ilişkin yaptığı açıklamada provokatif herhangi bir eyleminin bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırı olacağını belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında Patriot bataryalarının Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırmasını değerlendiren Mihmanperest, İran'ın konuya ilişkin tavsiyelerinin Türk makamlarına iletildiğini söyledi.

“Herhangi bir provokatif eylem bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırı”
Mihmanperest sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bölge ülkeleri, istikrar ve güvenliğinin bölgede sağlanması için çaba sarf etmeliler. Herhangi bir provokatif eylem bölge ülkelerinin menfaatlerine aykırıdır. Bu konuda Türk yetkililerine tavsiyelerimizi ilettik. İstikrarsızlık yaratacak her türlü eylemden kaçınılmalı.”

“Füzelerin yerleştirilmesi provokasyon”
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Patriotlar konusunda yaptığı açıklamada, füzelerinin yerleştirilmesinin hiçbir sonuca varmayacağını, bunun provokasyon olduğunu ve beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini ifade etmişti. Füzelerin yerleştirilmesinin caydırıcılıktan çok kışkırtıcı etkisi olacağını savunan Salihi, füzelerin bölgede güvenliğin sağlanmasına yardım etmeyeceğini belirtmişti.

“Patriotlar dünya savaşına zemin hazırlar”
İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Patriot füzelerinin her birinin, dünya haritası üzerinde kara bir leke olduklarını ve bunların dünya savaşına zemin hazırlamak anlamına geleceğini belirtmişti.

Firuzabadi, “yeni bir dünya savaşı için plan yapıyorlar. Bu insanlığın geleceği ve aynı zamanda Avrupa'nın kendi geleceği için çok tehlikeli" şeklinde konuşmuştu.

Rasmussen’den İran’ın açıklamalarına tepki
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin açıklamalarına Brüksel’den saldırgan bir cevap vermişti.

Patriotların Türkiye'ye yerleştirilmesinin savunma amaçlı bir tedbir olduğunu iddia eden Rasmussen, Firuzabadi'yi kastederek “füze kapasitelerini saldırı amaçlı kullanma gibi aptal fikirleri olanlar Patriotlardan kaygılanabilir” şeklinde konuşmuştu.

(soL - Dış Haberler)