İran'dan Türkiye'ye füze kalkanı uyarısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast NATO'nun füze kalkanı projesinin İsrai'i korumayı ve desteklemeyi hedeflediğini belirterek Türkiye'yi uyardı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast bugün yaptığı açıklamada, füze kalkanı yerleştirilmesi konusunda temel meselenin Siyonist rejimi (İsrail'i) saldırganlığı ve suçlarına karşı korumak olduğunu ileri sürdü.

Sözcü Mehmanparast, bölgeye füze kalkanı yerleştirilmesi konusunda ciddi kuşkular olduğunu söyledi ve ABD'nin Türkiye'den talepte bulunduğunu hatırlattı.

İranlı yetkili, Türkiye ve İran'ın iki komşu ülke olarak bölgesel ve uluslararası gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtterek, konu ile ilgili kaygılarını Türkiye'ye resmi kanallardan aktardıklarını açıkladı. Füze kalkanlarının Türkiye'ye yerleştirileceği haberlerinin bölge ülkeleri ve müslüman ülkeleri kaygılandırdığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölge ülkelerinin karşılıklı müzakere yoluyla Ortadoğu'a bu tür bir projeye izin vermeyeceklerini umduğunu belirtti. Mehmanparast, bölge ülkelerinin yabancı ülkelere sığınmadan kendilerini koruyacak kapasiteye sahip olduğunu ileri sürdü ve bölge ülkelerini ihtiyatlı olmaya çağırdı.

İran basınında yer alan haberde, füze kalkanı projesinin NATO projesi olarak sunulmasına karşın esas olarak bir ABD projesi olduğu da vurgulandı.

(soL - Haber Merkezi)