İran'a yaptırım paketinde neler olacak?

İran'a yönelik yeni yaptırım paketi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bugün oylanacak. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin "evet" oyu vereceği paketin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak paketin kabul edilmesi kadar, içeriği de önemli olacak.

Nükleer programı nedeniyle başta ABD olmak üzere Batı'nın tepkisini çeken İran'a uygulanacak yaptırımlarla ilgili 4. paket oylanmayı bekliyor. Pakete BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin'in de "evet" demesi bekleniyor.

Pakette Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde imzalanan nükleer takas anlaşmasına atıf var. Ancak anlaşma paketin içeriğini değiştirmedi.

Dördüncü yaptırım paketinde, İranlı 40 şirket ve örgüt hedefte. Bunların 15'i İran Devrim Muhafızlarıyla, 22'si İran'ın nükleer ve askeri programlarıyla bağlantılı.

İran Atom Enerjisi Kurum'na bağlı İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nin Başkanı Cevat Rakihi de, mal varlığı dondurulan İranlı yetkililer arasına katılacak.

Yaptırım uygulanan İranlı kurum ve kişi sayısı 35'ten 75'e yükselecek. İran'a satışı yasaklanan askeri malzeme ve silahlara 8 yeni kalem eklenecek.

İran'a yasaklı malzeme taşıdığı konusunda şüpheler bulunan gemilerin, sadece limanlarda değil açık denizlerde de aranabilmesinin önü açılacak.

İran'ın uranyum madenleri gibi steratjik önem taşıyan alanlarda, yurtdışında yatırım yapması yasaklanacak.

Yaptırım paketinin kabulü için 15 üyeli konseyin 9 üyesinin onayı ve daimi üyelerin veto hakkını kullanmaması gerekiyor. Daimi üye olmayan Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın nasıl oy kullanacağı dikkatle izleniyor.

Türkiye "hayır" oyu kullanmanın yanısıra, çekimser kalabilir ya da oylamaya katılmayabilir.

(soL - Dış Haberler)