İran'a yaptırım kararı çıktı

BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran'a yeni yaptırımlar kabul edildi. Tasarıya Brezilya ve Türkiye 'hayır' dedi.

İran'a karşı yeni yaptırımlar öngören karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşmekte olan toplantıda oylandı. 12 üye yaptırımlara 'evet' derken, 2 üye (Türkiye ve Brezilya) 'hayır' dedi. 15 üyeli konseyde bir üye ise (Lübnan) çekimser kaldı. Oylamada İran'a yaptırım kararı çıktı.

Oylama Türkiye ve Brezilya'nın tutumu nedeniyle öngörülen zamandan bir saat geç başladı. Türkiye'nin, Brezilya ve Lübnan arasında ortak bir tutum belirlenmeye çalıştığı bu yönde diplomatlar arasında yoğun istişareler gerçekleştirdiği bilgisi verilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye adına konuşan BM daimi temsilcisi Ertuğrul Apakan Türkiye'nin yaptırımlara karşı oy kullanacağını "Biz hiçbir ülkenin nükleer silahına sahip olmasını istemiyoruz. Bu Türkiye için çok önemli konulardan biridir. Türkiye İran'ın nükleer programlarının barışçıl olduğunu uluslararası alanda bir kez daha teyit ediyoruz. Türkiye ve Brezilya bu yüzden İran ile anlaşmayı imzalamıştır. Bu anlaşma sorunun kapsamlı çözümüne yardımcı olmayı amaçlamıştır. Bu anlaşmanın uygulanması için yeterli ölçüde zaman tanınmalı. Aleyhte oy veriyor olmamız, bu alandaki çalışmalarımızda farklı bir şekilde yönlendirebilmemiz içindir. Bu soruna barışçıl bir çözüm bulma gayretimiz sürecek. Uluslararası toplumun kaygılarını da paylaşıyoruz elbette" ifadeleriyle açıklamıştı.
(soL - Haber Merkezi)