İran’a ilaç ve tıbbi malzeme ambargosu uygulanıyor

İran Tıp Konseyi Başkanı, İran’a uygulanan yaptırımların ülkenin tıbbi hammadde ve ilaç bulmak konusunda sıkıntı yaşamasına neden olduğunu açıkladı. İranlı yetkili, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olmasına karşın BM’nin hiçbir şey yapmamasından şikayet etti.

İran Tıp Konseyi Başkanı Şehabeddin Sadr, Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada ABD’nin bastırması sonucunda uygulanan yaptırımların İran’ın ilaç ve tıbbi malzeme bulmak konusunda sıkıntı yaşamasına neden olduğunu açıkladı. Sadr, açıkça uluslararası hukuka ve etik kurallarına aykırı olan bu durum karşısında hiçbir şey yapmayan Birleşmiş Milletleri de kınadı.

Ocak ayında ABD’nin ve AB’nin bastırması sonucunda yürürlüğe sokulan yeni yaptırımların İran üzerinde yarattığı mali kısıtların ilaç ve tıbbi malzeme ithalatı konusunda da sıkıntılara neden olduğu kaydediliyor. ABD ve AB gıda maddeleri ve tıbbi malzemelerin yaptırımlara konu olmadığını savunuyor. Ancak İranlı yetkililerin verdiği bilgiye göre, İranlı şirketlerin yaptırımlar dolayısıyla uluslararası piyasalardan yaptıkları ithalatın bedelini ödeyememesi, ülkenin tıbbi malzeme ihtiyacı konusunda da sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

“Bu insanlığa sığar mı?”
İran Tıp Konseyi Başkanı Şehabeddin Sadr, konuyla ilgili açıklamasında, İran’ın ihtiyaç duyduğu bütün ilaçları kendisinin üretebildiğini, ancak bazı ilaçların imalatı için gerekli olan hammaddelerin yurtdışından temin edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Sadr, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a yazdığı bir mektupla, dünyanın ABD’nin başını çektiği Batı’nın bu yaptırımları karşısında sessiz kalmasını kınadı. Sadr, mektubunda “Şeytani ve kibirli ülkelerin tıbbi malzemelerin ve çocukların, kadınların ve erkeklerin temel sağlık gereksinimlerinin karşılanması için gereken malzemelerin tedarik edilmesini engellemesi hangi hukuka, hangi ahlaki, dini ya da insani norma sığar ve siz Ekselanslarının başkanlık ettiği Birleşmiş Milletler neden bu durum karşısında çıt bile çıkartmaz?” diye sordu.

(soL-Dış Haberler)