İran’la Türkiye nükleer takasında anlaştı

İran, Brezilya ve Türkiye’nin üzerinde çalıştıkları formül kabul edildi. İran’la uranyum takası Türkiye’de yapılacak.

İran, Brezilya ve Türkiye’nin görüşmeleri sonucunda İran’ın nükleer enerji sorununda çözüme yönelik önemli bir adım atıldı. Tahran, bundan sonra az zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye’ye gönderecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mottaki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, uranyum takası konusunda üzerinde uzlaşılan mutabakat metnini imzaladı. İmza töreni, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda yapıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, İran’ın 1200 kilogramlık yüzde 3.5 zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye’ye göndereceğini, karşılığında da 120 kg yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum alacağını açıkladı. İran, bu zenginleştirilmiş uranyumu nükleer tesislerinde yakıt olarak kullanacak. Batılı devletler, İran’ın kendi uranyumunu kendisinin zenginleştirmesine karşı çıkıyordu.

Anlaşma, bir hafta içinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) iletilecek. Ardından bir ay içerisinde Viyana Grubu’ndan onay gelmesi beklenecek. Viyana Grubu, İran, Fransa, Rusya, ABD ve UAEK’den oluşuyor.

Gözler BM'de
Anlaşmadan sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "BM Güvenlik Konseyi'nde yaptırım görüşmeleri için zemin kalmamıştır" dedi.

Ancak bu zeminin kalıp kalmadığına BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'nın yapacağı görüşmelerde karar verilecek. İran'ın anlaşmaya imza atmasından sonra karşı tarafın atacağı adım bekleniyor.

Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya, ABD'nin ısrarıyla İran'a yönelik dördüncü bir yaptırım programı üzerinde görüşmeye başlamışlardı.

(soL - Dış Haberler)