İran’la görüşme sonuçsuz

Cenevre’de yapılan ve ABD’nin ilk defa temsilci gönderdiği İran’la nükleer program görüşmelerinde İran uranyum zenginleştirme programını durdurmayı reddetti.

soL (DIŞ HABERLER) Şimdiye dek ABD'nin önkoşul olarak ileri sürdüğü İran'ın uranyum zenginleştirme programını durdurması, İran tarafınca bir kez daha bir önkoşul olarak reddedildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya'nın katılımıyla yürütülen görüşmelerde, bu altı güç İran'a zenginleştirme programını durdurması karşılığında bir teşvik paketi öneriyor. İran ise uranyumu elektrik üretmek için zenginleştirdiğini belirterek nükleer yakıt ve savaş başlığı üreteceği iddialarını reddediyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şefi ve baş müzakereci Javier Solana, toplantıdan sonra yaptığı basın toplantısında, "Yapıcı bir toplantıydı, fakat sorularımıza yanıt alamadık. Umuyoruz ki yanıt alırız ve bu iki hafta içinde gerçekleşir" dedi. Solana, yanıt alınamaması durumunda İran'ın Birleşmiş Milletler'den yeni yaptırımlar bekleyip beklememesi gerektiği şeklindeki soruya da "İranlılar aksi bir şey yapılmazsa neyin olmaya devam edeceğini gayet iyi biliyorlar" şeklinde cevap verdi. İranlı müzakereci Said Celili de, yapıcı ve ilerlemekte olarak nitelediği görüşmeler için "Görüşmelerin sürdürülmesinde karşılıklı olarak konumlarımızı daha iyi anladık" yorumunu yaptı.

Altı ülkenin İran'a programı durdurma koşulunda önerdiği teşvik planının yeni halinde, iki yıl önceki önerinin aksine İran'ın "toprak bütünlüğüne" saygıdan ve "doğrudan ilişki ve diyalog" geliştirilmesinden de bahsediliyor.