İran: ‘İsrail’in yaptığı deniz korsanlığı’

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemiye saldırmasını “deniz korsanlığı” olarak nitelendirdi.

İRNA’nın haberine göre, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren İsveç gemisine düzenlediği saldırıyı “deniz korsanlığı” olarak niteledi.

Mihmanperest, İsrail saldırısını kınadığı açıklamasında, bu girişimin açık bir şekilde uluslararası kanunların ve insan haklarının ihlali olduğunu söyledi. Mihmanperest, “uluslararası mahkemelerden, terör rejiminin girişimine karşı gerekli takibatı yapmalarını” isterken, “işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukanın kırılması için derhal gerekli girşimlerde bulunulması” çağırısı yaptı.

Mihmanperest ayrıca, İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 kişiyi öldürdüğü saldırıya da göndermede bulunarak “eğer o zaman siyonist rejimin cinayeti uluslar arası toplum tarafından cezalandırılmış olsaydı, bu rejim yeni korsanlıklarda bulunmaya cesaret edemezdi” diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu protesto etmek için, iki gün önce Özgür Gazze Hareketi'ne mensup Filistin dostları tarafından Gazze'ye gönderilen Estelle isimli gemi İsrail ordusu tarafından engellenmişti.

"Suriye’ye gitsinler"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise olay sonrası yaptığı açıklamada, "Gemide bulunanlar, Gazze'nin insanlık krizi ile karşı karşıya olmadığını biliyor. Onların amaçları İsrail'i kışkırtmak ve iftira atmak" diye konuşmuştu. Netanyahu "Eğer gemideki aktivistler için insan hakları gerçekten önemliyse Suriye'ye gitmeleri gerekirdi" ifadesini kullanmıştı.

(soL- Haber Merkezi)