İran’da Küba çözümü gündemde

ABD ve İran 1979’da kesilen diplomatik ilişkileri, diplomatik büro yoluyla yeniden başlatma hazırlığında.

soL (DIŞ HABERLER) İran Dışişleri Bakanı Menuçer Muttaki, dün yaptığı açıklamada ülkesi ve ABD arasında diplomatik ilişkilerin başlayabileceğini ifade etti.

Türkiye ziyareti sırasında Ali Babacan'la yaptığı görüşmenin ardından konuşan Muttaki, "İran'da bir Amerikan bürosu ve iki ülke arasında doğrudan uçuşlar konusunda görüşmeler başlatılması mümkündür" dedi.

Sözkonusu büro açılırsa, iki ülke 1979'daki İslam Devrimi'nin ardından kesilen ilişkiler, ilk kez yeniden başlatılmış olacak. ABD, Küba devriminin ardından Havana ile kesilen ilişkileri de bu tür bir büro üzerinden yürüyütor. Ancak Küba örneği, sözkonusu çözümün ABD'nin İran'a karşı düşmanca politikasının sona ereceği anlamına gelmeyeceğini gösteriyor.

Washington'un önümüzdeki ay içerisinde diplomatların görev yapacağı bir "ABD çıkarları bürosu" kurma planını kamuoyuna duyuracağı belirtiliyor.

"ABD'den birçok öğrenci, akademisyen, işadamı ve sanatçı İran'ı ziyaret etmek istyor. İki halk arasında böylesine bir bağ kurulmasını destekleriz" diyen Muttaki, halihazırda birçok ABD firmasının zaten İran'da iş yaptığını belirtti.

Muttaki, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün Cenova'da İran temsilcileriyle nükleer program üzerine yapacağı görüşmeden birgün önce yaptığı açıklamasında "müzakere formatındaki bu ilerleme umuyorum ki tartışmaların içeriğine de yansıyacaktır" dedi.

İran'ın nükleer program müzakerecisi Seyid Celili de AB dışişleri şefi Javier Solana ile yapacağı görüşmeye ABD'nin de katılmasından memnun olduğunu dile getirdi. Bush yönetimi ise İran uranyum zenginleştirme programını durdurmadıkça tam müzakerelere başlamayacaklarını dile getiriyor.