İran atom bombası iddialarını yalanladı

Batı medyasının İran'ın atom bombası geliştirme çalışmalarını sürdürmek için Kazakistan'dan kaçak saf uranyum alacağı şeklindeki iddiaları yalanlandı.

AP haber ajansı tarafından yayınlanan bir istihbarat raporunda, İran'ın uranyum rezervlerinin tükenmek üzere olduğu ve bu durum atom bombası üretmek amacıyla sürdürülen nükleer programı aksatacağı için Kazakistan'la 450 milyon dolarlık gizli bir anlaşma yaparak 1350 ton saf uranyum alacağı belirtildi.

Kazakistan ve İran hükümetleri ise bu iddiaları reddetti. İran Birleşmiş Milletler temsilcisi, “Bu tür uydurma haberler İran'a karşı egemen güçlerin çıkarlarına hizmet etmek için yürütülen psikolojik savaşın bir parçasıdır” dedi.

İran ve Kazakistan hükümetlerinin yalanladığı bu raporun sahte olduğu eski bir ABD istihbaratçısı tarafından da belirtildi. 1976-1992 yılları arasında CIA kontr-terör masası yetkilisi olarak görev yapmış olan Philip Giraldi, bu sahte belgenin sorumlusunun İsrail olduğunu ve bu medyanın da İsrail ve İngiliz hükümetlerinden yanlış istihbaratlar yayınladığını, yalnızca kaynağa bakarak bile belgenin sahte olduğunun anlaşılabileceğini söyledi. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilisi Ali Aşgar Sultani de, istihbarat belgesinde hiçbir güvenlik işaretinin bulunmamasının “kasıtlı olarak hazırlanan bu raporun sahteliğinin kanıtı olduğunu” ve İran hakkında sürekli olarak böyle iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Belgede konuyla ilgili tarihler ya da kurum adları bile net olarak belirtilmezken, bahsedilen İran nükleer planlarının çok somut ve ayrıntılı şekilde yer alması da dikkat çeken başlıklardan birisi.
(soL - Haber Merkezi)