İran, Afganistan ve Tacikistan'ın katıldığı Tahran Oturumu yapıldı

İran, Afganistan ve Tacikistan dışişleri bakan yardımcılarının 2. oturumu Tahran'da düzenlendi.

İran, Afganistan ve Tacikistan dışişleri bakan yardımcılarının 2. oturumu Tahran'da düzenlendi.

Düzenlenen oturumda, üç ülke arasında varılan anlaşmaların son durumu ele alınırken, uyuşturucu madde, terörizm ve organize suçlarla mücadele gibi konulardaki işbirliği alanları incelendi.

İran dışişleri bakan yardımcısı Hüseyin Şeyhul İslam söz konusu oturumda, üç ülke arasındaki derin tarihi ve kültürel ortaklıklara işaret ederek, son beş yılda üçlü işbirliği olanaklarını oluşturan anlaşmalar sayesinde ekonomik ve ticaret hacminin arttığını belirtti.

Afganistan dışişleri bakan yardımcısı Muhammed Kebir Farahi de özel sektörler arasında ilişkilerin geliştirilmesi, ortak yatırım alanların oluşturulması ve yapıcı karşılıklı projelerin sunulması zaruretine vurgu yaparak, Tahran ve Kabil arasında eğitim, ve sağlık alanlarındaki tecrübelerin aktarılması için işbirliğin gelişmesini talep etti.

Afganlı yetkili ülke tanıtımı için ortak TV. kanallarının kurulmasının önemli olduğunu ifade ederken, 3 ülke vatandaşları için vize kolaylığı sağlanmasını istedi.

Bu arada Tacikistan dışişleri bakan yardımcısı Abdullah Yoldaşof da üçlü işbirliğini olumlu değerlendirirken, her üç ülkenin işbirliği konusunda bir atılımın eşiğinde olduğunu, bugün Tahran'da düzenlenen oturumun daha geniş işbirliği alanları için bir hazırlık olduğunu ifade etti.