İran: ‘ABD casus uçağının seri üretimine başladık’

İran Devrim muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Fadavi yaptığı açıklamada, Basra Körfezi üzerinde bilgi toplamaya çalışırken ele geçirdiklerini iddia ettikleri “Scan Eagle” tipi casus uçağının seri üretimine başladıklarını öne sürdü.

İran merkezli Press TV'nin haberine göre, İran Devrim muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Fadavi, ABD’ye ait casus uçak Scan Eagle’nin seri üretimine başladıklarını duyurdu.

Devrim Muhafızları komutanı, Aralık ayı başında Basra Körfezi üzerinde ele geçirdikleri casus İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) şimdiye kadar ele geçirilen üçüncü İHA olduğunu ancak önceki ikisinin kamuoyuna duyurulmadığını öne sürdü.

İran tarafından ele geçirildiği öne sürülen Scan Eagle tipi İHA’nın 1,5 milyon saat uçuş süresine sahip olduğu ifade edilirken, uçağın aralıksız 30 saat uçabildiği kaydedildi.

“Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı tüm dünya için hayati bir öneme sahiptir” diyen Fadavi, “…bölgedeki herhangi bir güvensizlik dünyanın enerji güvenliğini tehdit edecektir” diye konuştu. İranlı komutan, mevcut durum ve verili küresel ekonomik kriz dikkate alındığında, dünyanın, özellikle Basra Körfezi’nde meydana gelebilecek bir enerji şoku ile başa çıkamayacağını savundu.

(soL- Dış Haberler)