Irak’ta Türkiyeli 90 işçi rehin

Bağdat yönetiminin El Kaide bağlantılı gruplara yönelik operasyonunun ardından Ramadi kentinde başlayan çatışmalar devam ediyor. Kentte çalışan Türkiye’den 90 işçi günlerdir şantiyede rehin durumda. Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği ise kendilerinden yardım isteyen işçilerle dalga geçiyor.

Özlem Başarır - soL
Suriye’deki savaş nedeniyle mezhepsel ayrımların iyice keskinleştiği Irak’ta, hükümetin El Anbar eyaletinin merkezi Ramadi kentinde devam eden eylemlere müdahalesinin ardından başlayan Sünni aşiretleri ve ordu arasındaki çatışmalar dün de devam etti. Çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, kentin girişindeki kontrol noktasında dün düzenlenen intihar saldırsında da en az iki polis hayatını kaybetti. Kentteki Sünni aşiret liderlerinin ve El Kaide bağlantılı örgütlerin Ramadi kentinin büyük bir bölümünü ele geçirdiği belirtiliyor. Dün kente pikaplarla yüzlerce El Kaide militanı girdi.

Ramadi’deki çatışmalar sürerken, Pikaron inşaat şirketine bağlı atık su artıma tesisinde çalışan Türkiyeli 90 işçinin kentte rehin kaldığı ortaya çıktı. Bu işçilerden Ferit Kantarcı soL’a yaptığı açıklamada, şantiye sahasında kapalı kaldıklarını ve çatışmalar nedeniyle dışarıya çıkamadıklarını söyledi. Türkiye’ye dönebilmeleri için Bağdat’a ulaşmaları gerektiğini söyleyen Kantarcı, ellerinde herhangi bir ulaşım aracının olmadığını ve hangi yolların güvenli olduğunu bilmediklerini ekledi.

Büyükelçilik 
dalga geçiyor
Kantarcı ayrıca yardım istemek için Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği’ni aradıklarını ancak Büyükelçiliğin kendileriyle dalga geçtiğini söyledi. Kantarcı, “Bağdat’taki Büyükelçilik bize, ‘Sizin için uçak mı gönderlim?’, ‘Kurşunların üzerine elimizi mi koyalım’ diye yanıtlar vererek bizimle dalga geçti” dedi. Hatlardaki bir sorun nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na ulaşamadıklarını söyleyen Kantarcı, Bakanlığın internet sitesinden konuya ilişkin yardım almaya çalıştıklarını ancak yine yanıt alamadıklarını belirtti.

İşçilere kimse 
bilgi vermiyor
İşçiler, bağlı oldukları Pikaron şirketinin, Bağdat’la bir temas halinde olup olmadığını bilmiyor, çünkü kendilerine bu yönde hiçbir bilgi gelmiyor. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un danışmanıyla bağlantıya geçtiklerini belirten Ferit Kantarcı, milletvekilinin, kendilerine Türk yetkililerin konuyla ilgilendiğini aktardığını söyledi. Ancak Kantarcı kendilerine hiçbir yetkiliden bilgi gelmediğini vurguladı.

Çatışmalar sırasında şirketin lokaline de kurşun isabet ettiğini söyleyen Kantarcı, şu ana kadar işçiler arasında yaralanan olmadığını ifade etti.

El Kaide’nin son dönemde etkinliklerini artırdığı Ramadi’de çatışmalar, Cumartesi günü, kentteki oturma eylemini destekleyen Sünni milletvekili Ahmed el Alvani’nin beş korumasu ve kardeşi öldürüldükten sonra tutuklanmasıyla başlamıştı. Başbakan Nuri El Maliki ise Ramadi’deki oturma eyleminde El Kaide unsurlarının bulunduğu gerekçesiyle operasyon yapacaklarını söylemiş ve sivil halktan bölgeyi terk etmesini istemişti. Bu açıklamanın ardından Ramadi eylemlerinde öne çıkan Şeyh Albülmalik es-Saadi, “mezhepçi hükümet sivilleri yok etmek istiyor” demişti.

Çatışma bölgesindeki şantiyeden çekilmiş bir görüntü: