Irak'ta Türkiye protestosu

Irak’ın Basra şehrinde toplanan göstericiler Türk Konsolosluğu'nun önünde bir protesto düzenledi. Göstericiler, “Ankara Haşimi’yi Irak’a teslim etmezse, Türk mallarını boykot ederiz” dedi. Protestocular Türkiye'yi Irak'ın iç işlerine karışmakla suçladı.

Irak'ın Basra şehrinde bir araya gelen göstericiler Türk Konsolosluğu'nun önünde toplanarak bir protesto düzenledi. Göstericiler, "Ankara Haşimi’yi Irak’a teslim etmezse, Türk mallarını boykot ederiz" dedi.

Protestoyu organize eden Birleşik İşçi Sendikaları Başkanı Hasan Hamdi el İzzi, "Türk hükümetinin eylemlerini ve Irak'ın meselelerine karışmasını kınıyoruz. Irak halkı arasında mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar ve haydut Tarık el Haşimi'yi saklıyorlar" dedi.

AFP'nin bildirdiğine göre, bir Türk bayrağını ateşe veren göstericiler, "Hayır, hayır, Türkiye" ve "Türkler dışarı" sloganları attı. Konsolosluk çalışanlarının protestoya herhangi bir yanıt verilmediği belirtildi.

Göstericiler ayrıca üzerinde, "Türkiye'ye 15 gün veriyoruz. Eğer taleplerimiz bu süre içinde yerine getirilmezse, Türk şirketlerini hedef alacağız" yazılı broşürler dağıttı. Broşürlerde Türk şirketlerinin hedef alınmasının ne anlama geldiği konusunda bir açıklama yer almazken, İzzi, Basra’daki Türk şirketlerinin boykot edileceğini ve şirketlerin şehirden kovulması için kampanyalar yapılacağını söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat'ta gıyabında yargılanmaya devam eden Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi, şu an Türkiye'de bulunuyor. Sünni olan Haşimi, bir ölüm tugayı oluşturarak Şii toplumunu önde gelen isimlerine suikastlar düzenlemekle suçlanıyor. Ankara, Irak hükümetinin hakkında Interpol'den Kırmızı Bülten çıkardığı Haşimi’nin Irak’a iadesinin söz konusu olmadığını açıkladı.