Irak'ta seçimin galibi belli oldu

Irak'ta 7 Mart'ta yapılan genel seçimleri Sünni ve Şiilerin koalisyonundan oluşan El Irakiye Listesi lideri İyad Allavi'nin kazandı. Allavi geniş katılımlı hükümet kurmaya çalışacağını belirtirken, hükümet kurma çalışmalarının ülkedeki mezhep ayrılıkları nedeniyle zorlu geçmesi bekleniyor.

Irak Seçim Komisyonu’ndan dün akşam yapılan resmi açıklamada, işgal döneminin ilk Başbakanı olan İyad Allavi liderliğindeki El Irakiye Listesi’nin 325 sandalyeli mecliste 91 sandalye kazandığı, Başbakan Nuri el Maliki'nin lideri olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu’nun ise 89 sandalyede kaldığı belirtildi.

Nihai sonuçlara göre, Sadr Grubu’nun da içinde yer aldığı Şii Irak Ulusal İttifakı 70, Kürt İttifakı Listesi 42, Sünni olan Irak Uzlaşma Cephesi 6, İçişleri Bakanı Cevad Bolani'nin başkanı olduğu Irak’ın Birliği Koalisyonu 4, Kürt Değişim Hareketi 8, Kürt İslam Birliği 4 ve Kürdistan İslami Cemaati 2 sandalye kazandı. Allavi, Sünni çoğunluğa sahip olan Ninova (Musul), Kerkük, El Anbar, Diyala ve Salahaddin illerinde birinci olurken Nuri el Maliki de, başkent Bağdat ile Şiilerin yoğun olduğu Basra, Babil, Kerbela, Vasıt, Necef ve Musanne’den birinci çıktı.

Seçimlerde, Irak Meclisi’ndeki 325 sandalye için 6 bin 200 aday, 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 parti yarıştı. Irak anayasasına göre, seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran parti ya da koalisyon, hükümeti kurma hakkını kazanıyor.

Geniş katılımlı hükümet
Sonuçların açıklanmasının ardından açıklama yapan seçimlerin galibi Allavi, çoğunluk hükümeti yerine, geniş katılımlı bir hükümet kurmaya çalışacaklarını söyledi. Başkent Bağdat'ta Irakiye koalisyonunun merkezinde basın toplantısı düzenleyen Allavi, hükümeti en kısa zamanda kurmayı ümit ettiklerini belirterek, bu amaçla bütün taraflarla çalışacağını bildirdi. Allavi, ayrıca, “Irak bütün komşularıyla, Kuveyt, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Suriye ve İran ile içişlerine karışmadan, olumlu ilişkilerin devamı temelinde, kardeşlikle el sıkışmaya da hazırdır” diye konuştu.

Hükümet programında dış siyasete ağırlık verdiklerini kaydeden Allavi, “Irak'ı Arap ve İslam aleminde hakkettiği konumuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Irak'ı ve Iraklıları dış tehlikelerden koruyabilecek bir ülke inşa etmek hedefimiz. Bölge ülkeleriyle ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışacağız. Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz ve diğer ülkelerin içişlerine de karışmayacağız. Irak'ın istikrarı bölge ülkelerinin de istikrarıdır” dedi.

El Maliki itiraz etti, ABD kutladı
Irak Başbakanı Nuri el Maliki, rakibi İyad Allavi karşısında yenilgiye uğradığının açıklanmasının ardından, bu sonuçların nihai olmadığını savundu. Yenilgisini kabul etmeyen El Maliki, Seçim Komisyonun sonuçları açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Tabi ki bu sonuçları kabul etmiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Irak'taki seçim sürecinin önemli demokratik bir aşama olduğunu belirtildi. Bakanlık sözcüsü Philip Crowley, “Irak halkını ve hükümetini kutluyoruz. Bu, Irak'ın demokratik gelişimi bakımından önemli bir aşamadır” ifadesini kullandı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill ve ülkedeki ABD birliklerinin Komutanı Orgeneral Ray Odierno, seçimlerde yoğun usulsüzlük yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığını söylediler.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından kısa bir süre önce, Bağdat'ın kuzeyindeki Halis kasabasında düzenlenen çifte bombalı saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 57 kişi öldü, 73 kişi yaralandı.

(soL-Dış Haberler)