Irak'ta savaş suçlusu yok!

ABD`nin Irak'ta uluslararası hukuku delen işgali devam ederken, bilinen adi suçları da cezasız kalıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Bir ABD mahkemesi 2004 yılında Irak'ta en kanlı çatışmaların yaşandığı Felluce'de silahsız Iraklı tutsakları öldürmekten yargılanan bir askerini suçsuz buldu. Eski deniz piyadesi Jose Luis Nazario, savaş suçu işlediği için yargılanan ilk Amerikan askeriydi. Ordudayken çavuş rütbesine sahip olan Nazario, 9 Kasım 2004'te Felluce'de 2 Iraklıyı öldürmek ve 2 Amerikan askerine diğer 2 Iraklının öldürülmesi emrini vermekle suçlanıyordu.

İddianamede, ''öldürülen Iraklılar silahsızdı, direnmediler ve ellerini kaldırmışlardı. Bu Iraklıları tutuklaması gereken Nazario, 2 Iraklıyı öldürdü ve 2 Amerikan askerine de 2 Iraklıyı öldürmeleri emrini verdi'' ifadesi yer alıyordu. Avukatları, adli tıbbın herhangi bir kanıt sunamadığı ve öldürülen Iraklıların kimlik tespitinin yapılamadığını bu nedenle de Nazario'nun suçlu bulunamayacağını savundu. Dava, Nazario'nun eski çalışma arkadaşlarının ifadelerine dayanıyordu. Tanıklar ise cinayeti görmediklerini, ancak silah sesleri duyduklarını söylemişlerdi. Nazario'nun 2 Iraklıyı öldürme emri verdiği iddia edilen 2 Amerikan askeri de Nazario'ya karşı tanıklık yapmadı.

Mahkeme kararının sevinçle karşılayan asker arkadaşlarıyla mahkemeden ayrılan Nazario'nun ilk işi mesleğine geri dönüp dönemeyeceğini sormak oldu. "Umarım beni kovmamışlardır" diye espri yapan eski asker, "sistemimize güvendik bizi boşa çıkarmadı" dedi.