Irak, Türkiye'nin 'üçlü mekanizma' önerisini reddetti!

Irak merkezi hükümeti, Türkiye tarafından önerilen ve petrol alışverişi için Irak-Türkiye-Kürdistan bölgesinden oluşacak üçlü mekanizma önerisini reddetti.

(soL - Dış Haberler) Irak'ın Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin el-Şehristani, Türkiye tarafından Kürdistan petrollerinin ihracı ve botu hattının genişletilmesi için önerilen üçlü mekanizma önerisini reddettiklerini açıkladı.

Şehristani, Kürdistan bölgesinin Irak'ın bir parçası olduğunu ve bu anlaşma mekanizmasında yer alamayacağını kaydetti. Şehristani, Türkiye ile anlaşmanın iki ülke arasında yapılması gerektiğini, ancak müzakerelerden Kürdistan bölgesinin Irak delegasyonunda yer alıp almayacağını tartışmak için toplantı yapacaklarını belirtti.

Daha önce medyada, Taner Yıldız'ın Bağdat ziyaretinde Irak'la anlaşmaya varıldığı ve Türkiye'nin önerdiği üçlü mekanizma ile petrol ihracının devam edeceği iddia edilmişti. Akşam gazetesinden Mahmut Gürer, "son derece olumlu havada" geçen görüşmelerde Türkiye'nin şunları önerdiğini yazmıştı:

- Türk şirketlerinin yapacağı sondaj ve üretim faaliyetlerini sürekli izleyin.
- Boru hatlarının hem Irak’tan çıkış hem de Türkiye’ye giriş noktalarına denetçi atayıp miktarı ölçün.
- Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükümeti arasındaki doğalgaz ve petrol payı ödemelerini banka garantili paylaşımla gerçekleştirelim.

Akşam'daki haberde, Bağdat'ın Yıldız'ın ilettiği önerileri olumlu karşıladığı iddia edilmişti.