Irak’ta yerel seçim oyunları

Irak’ta işgal sonrası yapılacak olan ilk yerel seçimler yaklaşırken iktidar oyunları gündeme gelmeye başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Bu ayın sonunda yapılacak olan seçimler öncesinde, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Irak'ın güneyinde görev yapan Emniyet Müdürü'nün yerine bir başkasını ataması tartışma yarattı. Maliki'nin Vasit eyaletinde Emniyet Müdürü olan Tümgeneral Abdül Hanin El Amara'nın görevden almasını siyasi manipülasyon olarak yorumlayan yerel eyalet konseyi üyeleri, yerel meclise danışılmadan böyle bir karar alınmasını eleştirdi.

Poster davası görevden etti
Amara'nın "seçim kanununu ihlal etmesi" nedeniyle görevden alındığı iddia ediliyor. 20 Aralık'ta Vasit eyaletinde Maliki'nin de mensubu olduğu Dava Partisi üyeleri, kendi parti adaylarının posterlerinin dört polis tarafından yırtılıp atıldığını ve onların yerine yine Şii kökenli Irakiye Partisi adayının posterlerinin yapıştırıldığını ihbar etti. Posteri asılan adayın ayrıca Emniyet Müdürü Amara'nın kuzeni olması da dikkat çekti. Bölgede siyasi anlamda güçlü olan Amara kabilesinin seçim kanunlarını ihmal etmesi üzerine yapılan görev değişikliği, hükümet kanadı tarafından desteklenirken, İçişleri Bakanlığı'nın durumdan haberdar olmaması, görevden almanın bir öç girişimi olduğunu gösteriyor.

Başbakan ve bakanlık kavgalı
Polis gücünün bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı'nın da ağırlıklı olarak Amara kabilesinden üyeler barındırması ve Maliki'nin İçişleri Bakanı Cavit El Bolani'yle tartışma yaşaması da görev değişimi için bir neden olarak gösteriliyor. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi ve Dava Partisi arasındaki rekabet seçimler öncesinde artacak gibi görünürken yerel yönetimlerde Sünnilerin baskın olmadığı da ortaya çıktı.

Vilayet yönetimleri açısından önem taşıyan yerel seçimlerde, Sünniler, denge oluşturmak için Şiilere karşı ağırlık kazanmayı hedeflerken, bunun, hâlâ baskın ve yoğun nüfus olan Şiiler karşısında zor olacağı belirtiliyor.