Irak’ta neyin güvenliği sağlandı?

ABD yönetimi güvenliği sağladığını iddia etse de askerleri yasadışı baskınlar ve infazlar yoluyla Iraklı sivilleri öldürmeye devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Geçen yılın sonunda ABD ve Irak hükümeti tarafından imzalanan Güvenlik Anlaşması ABD güçlerinin ihlaline uğruyor. Hemen her hafta ülkenin çeşitli eyaletlerinde Irak güvenlik güçlerinden habersiz olarak baskınlar, infazlar ve tutuklamalar yürütülürken, anlaşmanın ihlaline karşı hiçbir hukuksal süreç başlatılmıyor.

Anlaşmaya göre 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Irak'ta güvenlik denetimi Iraklı yetkililere devredildi. Yine anlaşmanın şartlarına göre ABD askerleri nihai olarak 31 Aralık 2011 tarihine kadar ülkeden çekilecek, güvenliğin sağlanması bu tarih itibariyle Irak hükümeti ve Irak ordusuna devredilecek. Bir başka anlaşma şartı ise 30 Haziran 2009'a kadar ABD askerleri Irak'taki tüm kent ve kasabalardan çekileceğini söylüyor. Ancak bahsedilen bu şartın yerine getirilmesine aylar kala ABD'li askerlerin kentlerden çekilmekten ziyade baskınlara ve infazlara devam etmesi dikkat çekiyor. Geçen haftalarda Kerkük eyaletinde Iraklı bir çift evlerine yapılan bir baskında öldürüldü, 8 yaşındaki kız çocukları da yaralandı. Cuma günü de Kerkük'ün dışında 58 yaşında bir Iraklı yine bir baskında ABD askerleri tarafından öldürüldü.

Irak'ın çeşitli bölgelerinde ABD ve Irak güvenlik güçlerinin ortak yürüttükleri baskınlar devam ederken, bu son baskınlardan Irak güvenlik güçlerinin de haberdar olmaması ihlalin boyutlarını gösteriyor. Özellikle 58 yaşındaki Iraklı'nın öldürülmesi olayıyla ilgili Iraklı güvenlik görevlilerinin açıklamaları dikkat çekici. Havika bölgesinden polis şefi İbrahim el Cubari baskından haberdar olmadıklarını ve güvenlik görevlileriyle kasabaya girmek istediklerinde Amerikan askerleri tarafından engellendiklerini belirtti. Askerlerin "Bunlar özel güçler" diyerek müdahaleyi engellemesi anlaşmanın ihlali anlamına gelirken Iraklı Albay Jassim Saadon da bu tür bir baskından haberdar olmadıklarını bildirdi. Saadon ayrıca 58 yaşındaki Iraklının patlayıcı madde ürettiği iddiasıyla öldürüldüğünü ancak bu gerekçenin bile güvenlik anlaşmasını ihlal etme bahanesi olamayacağını bildirdi.

İnfazların suçluları yargılanmıyor
Patlayıcı madde ürettiği iddiasıyla baskında öldürülen Iraklı'nın 16 yaşındaki oğlu Nihat Muhammet Hasan al Bakari'nin anlattığına göre eve girenler bir ABD askeri tarafından komuta ediliyordu ancak ateş edenlerin sakallı ve sıradan ABD askerlerinden farklı görünüyordu.

Irak ordusundan yetkililer bu tür baskınların sayılarının az olmadığını söylerken aynı zamanda ABD'li askerlerin işbirliğine girmediklerinden şikayet etti. Söz konusu baskınların ve infazların sorumluları bilinmezken anlaşmanın bir maddesinin daha açık bir şekilde ihlali göze çarpıyor. Güvenlik Anlaşması, Irak hükümetine daha fazla yetki vererek Irak'taki Amerikan askerlerinin üsleri ve görevleri dışında işlediği suçların Irak mahkemelerinde görülmesini öngörüyor. Ancak ne Iraklılar ne de işgalci askerler bu sürecin bu şekilde işlemediğinin farkında.