Irak suçu Suriye'ye atıyor

Irak Başbakanı Maliki, 95 kişinin yaşamını yitirdiği Bağdat saldırılarının ardından Suriye'yi suçlamaya devam ediyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bağdat'ta 95 kişinin yaşamını yitirdiği 600'e yakın kişinin yaralandığı Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nı hedef alan saldırıların ardından Suriye'yi suçlamaya devam ediyor. ABD işgali nedeniyle Irak'tan kaçan 1,5 milyon Irak yurttaşını barındıran Suriye'den mülteci kamplarını basmasını ve saldırıda parmağı olduğunu iddia ettiği Baas Partisi yöneticilerini vermesini isteyen Maliki saldırıdan bir gün önce de Suriye ile güvenlik anlaşması imzalamıştı.

"Neden İnterpol tarafından aranan isimler Suriye'de ikamet ediyor?" diye soran Maliki'nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a mektup da yazdığı ve bir soruşturma talep ettiği belirtiliyor.

30 Ağustos tarihli mektupta Maliki'nin saldırının büyüklüğü nedeniyle uluslararası toplumu ilgilendirdiğine ve Irak adaletinin incelemekte yetersiz kaldığına yer verdiği ifade ediliyor.

Öte yandan Başbakan Maliki Suriye sınırına binlerce Irak polisi yerletşirmeye başladı. Daha önce saldırganların yüzde 90'ının Suriye'den sızdığını öne süren Maliki "o halde neden sınırda doğru dürüst güvenlik önlemleri yok?" sorularının muhatabı olmuştu. Anbar eyaliti Polis Şefi Tarık el Essel polis takviyesi iddialarını doğruladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Essad ise Maliki'nin iddialarını "ahlaksızlık" olarak nitelendirmişti. Essad Irak'ın iddialarının hiçbir somut dayanağı olmadığını belirtmiş ve kendilerinin 1,5 milyon Iraklıya ev sahipli yaptıklarını hatırlatarak, iddiaları "ahlakdışı" olarak nitelendirmişti.

(soL - Haber Merkezi)