Irak irtifa kaybediyor

ABD hükümetinin "resmen" sömürge haline getirmeye çalıştığı Irak'ta, kukla hükümet ve işgal yönetimi arasındaki ilişkiler, Irak halkı adına giderek daha onursuz bir noktaya evriliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak, kukla hükümetin işgalci ABD yönetimine karşı tutarsız tavırları nedeniyle "resmi bir sömürge" olma yolunda ilerliyor.

Başbakan Nuri el Maliki'nin geçen Cuma yaptığı "ABD'yle görüşmeler ölü doğdu" açıklamasının ardından, dün açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari "Temmuz sonunda anlaşmaya varacağız" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'in ABD öncülüğündeki birliklere verdiği "Irak'ta asker bulundurma" yetkisi, bu yıl sonunda sona eriyor. Irak hükümeti, ABD'yle ikili bir anlaşma yaparak askeri varlığın sürmesini isterken ABD'nin görüşmelerde öne sürdüğü talepler Irak'ı "resmen" bir sömürge yönetimi haline getirecek maddeler taşıyor.

ABD'nin görüşmelerde Irak hükümetine sunduğu talepler arasında ABD askerlerine dokunulmazlık tanınması, ABD askerlerine Irak vatandaşlarını tutuklama yetkisinin verilmesi, ülke genelinde hükümet onayı olmaksızın operasyon yürütebilmesi, ülke hava sahasının kontrolü gibi başlıklar yer alıyor.

Zebari çark etti
Başbakan Nuri el Maliki, geçen Cuma Ürdün'de yaptığı açıklamalarda, ABD taleplerinin "ülke bağımsızlığının derin bir ihlali" olduğunu söylemiş ve görüşmeler için "ölü doğdu" ifadesini kullanmıştı.

Maliki'nin açıklamalarına tamamen ters bir noktadan açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, dün CNN'e yaptığı açıklamada Irak'ın kat edeceği "uzun bir yolun" bulunduğunu ve görüşmelerin "umut verici" olduğunu söyledi. Hükümetin önüne koyduğu "Ulusal Program"ı tamamlamakta kararlı olduğunu söyleyen Zebari, "Doğru politikaları uyguluyoruz. Temmuz sonuna doğru bir anlaşmaya varacağımızı umut ediyorum" diye konuştu.