Irak hükümetine ihale oyunu

Irak hükümetinin petrol yataklarının genişletilmesi için açtığı ihale büyük ölçüde sonuçsuz kalırken, Basra ilindeki Rumeyle petrol yatağının genişletilmesi BP ve Çinli CNPC şirketlerinden oluşan konsorsiyuma kaldı.

soL (HABER MERKEZİ) Irak hükümeti petrol yataklarının genişletilmesi için açtığı ihalede, uluslararası dev şirketlerin oyunuyla karşılaştı. Irak'taki 6 petrol ve 2 doğalgaz yatağının geliştirilmesi için yapılan ihaleye katılan şirketler, hem belirtilenin çok ötesinde miktarlarda petrol çıkarmayı taahhüt edip, hem de çıkardıkları fazla petrol için Irak hükümetinden talep ettikleri ödemeyi çok yüksek tutunca, ihale büyük ölçüde sonuçsuz kaldı.

İhaleye katılan şirketler, Basra'daki Rumeyle, Batı Kurna ve Zubeyr, Misan ilindeki petrol yatakları, Kerkük'teki Bay Hassan ve Kerkük petrol yatakları ile El Enbar ilindeki Akkas ve Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz yatakları için yarıştılar.

İhalede gerçekleşen tek anlaşmayla, Basra ilindeki Rumeyle petrol yatağının genişletilmesi BP ve Çinli CNPC şirketlerinden oluşan konsorsiyuma kaldı. İhaleden sonra basına açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, şirketlerin verdikleri rakamların beklediklerinin çok üzerinde olduğunu ifade ederek, "Bugünkü ihalede, şirketlerin verdikleri tekliflerde günlük petrol üretimimizin hedeflediğimiz rakamların çok üzerinde olabileceği sürpriziyle karşılaştık. Günlük petrol üretimimizi 2 milyon 400 bin varilden 4 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz. BP ve Çinli CNPC şirketlerininden oluşan konsorsiyumun, ihalede aldığı Rumeyle yatağını geliştirmesiyle günlük üretimimizi 4 milyon varilin üzerine çıkarabileceğiz" dedi.

İhaleyi kazanan şirketler, üretimde olan petrol yataklarında Irak Petrol Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu günlük üretimin üzerinde ürettikleri her bir varil için hükümetten 2 dolar ücret alacak ve hizmet anlaşmaları 20 yıl süreli olacak. Bu durumda, şirketlerin bakanlıkça belirtilen miktarların üzerine çıkması, Irak hükümetinin şirketlere yüklü miktarda ödeme yapması anlamına da geliyor.

Çin'in kontrolü artıyor
İhalede anlaşmaya varılan tek ortaklığın Çinli CNPC ile BP'nin oluşturduğu konsorsiyum olduğuna dikkat çeken uzmanlar, petrol ithalatı giderek artan Çin için bu ihale ile bölgedeki kontrolünü artırmanın önemine dikkat çekiyorlar.