Irak genel seçime kilitlendi

Iraklı politikacılar, 325 sandalyeli meclisin belirleneceği yarınki Irak seçimleri öncesinde halka son kez seslendiler.

Irak’ta yapılacak olan seçimler Irak hükümetinin önümüzdeki dört yıllık bileşimi ve yapısı kadar ABD’nin Irak’a dönük politikalarında önemli bir değişimin olup olmayacağını da belirleyecek.

Yüz binlerce asker ve polis seçim günü güvenliği sağlamaları için görevlendirildi. Bunun yanı sıra değişik mezhep ve cemaatlerin dini liderleri Cuma vaazlarında Iraklıları oy kullanma yönünde teşvik edici vurgular yaptılar. Bu vurguların seçime katılımı artırması bekleniyor.

Yurtdışında yaşayan Iraklılar genel seçim için oy vermeye Cuma günü itibariyle başladılar. Pek çok Iraklının şiddet ve işgal nedeniyle evlerini terk ederek sığınmış olduğu Suriye, yurtdışında en fazla Iraklının yaşadığı ülke olarak biliniyor. Suriye’de dünden itibaren yüzlerce Iraklı oy verme büroları önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Iraklılar Suriye’nin yanısıra Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Türkiye, Mısır, Lübnan, ABD, İngiltere, Kanada, Danimarka, Avusturya, Avustralya, Almanya, Hollanda ve İsviçre’de de oy kullanıyorlar.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’nın tahminlerine göre 4,2 milyondan fazla Iraklı 2003’teki ABD işgalinden sonra ülkeyi mülteci olarak terk etmek durumunda kaldı. Bu sayıya bakılarak yurtdışından gelecek oyların da Irak seçimlerinde etkili bir faktör olduğu söyleniyor.

Yurtdışı oy kullanma işlemi Pazar gününe kadar devam edecek.
(soL - Dış Haberler)