Irak: ‘Erdoğan'ın kehanet ettiği petrol savaşına izin vermeyeceğiz’

Erdoğan’ın Irak yönetimi ile Kürdistan Özerk Yönetimi arasındaki gerilime işaret ederek “Mezhep çatışması dışında bu aynı zamanda bir petrol kavgası da olabilir” açıklamasına Irak’tan açıklama geldi. Açıklamada, böyle bir savaşa izin verilmeyeceği belirtilirken, Türkiye’ye “Irak’ın içişlerine karışma” mesajı verildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasında son günlerde iyice tırmanan ve çatışmalara varan gerginlikle ilgili olarak “Mezhep çatışması dışında bu aynı zamanda bir petrol kavgası da olabilir” açıklamasına Irak merkezi yönetiminden tepki geldi.

DHA’dan Ahmet Haşim Muhtaroğlu’nun haberine göre, Irak Başbakanlık resmi internet sitesinden “Türkiye Başbakanı'nın Irakla ilgili açıklamalarına karşı” başlığıyla yayınlanan açıklamada, “Erdoğan’ın kehanet ettiği petrol savaşına izin vermeyeceğiz” denildi. Açıklamada “Erdoğan Irak’ın içişlerine karışmayı bırakıp kendi ülkesindeki sorunlara odaklansın” mesajı verildi.

“Bölge ülkelerinin sorunlarına müdahale etmeyin”
Açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun “endişe verici” olduğu ifade edilirken, “Türkiye Başbakanı Sayın Erdoğan'ın ülkesinin özellikle mezhepsel ve etnik çatışmalara yol açacağından korktuğumuz iç meseleler üzerine yoğunlaşması ve çözüm yolu araması gerektiğine” dikkat çekildi.

Erdoğan’a Türkiye'deki azınlıkların sorunlarını çözmesi önerisinde bulunulan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Erdoğan, Türkiye'yi tüm bölge ülkelerinin sorunlarına sokmamalıdır. Çünkü bu, hem devlet hem de halk olarak Türkiye'ye sadece sorunları getirir.

Biz Türkiye halkının siyasi durumu iç ve dış sorunları aşmak ve Türkiye'yi korumak eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden Irakla karşılıklı çıkar, dostluk ve içişlere karışmamak kaydıyla iyi ilişkiler kurmak fırsatı vardır.

Erdoğan’ın kehaneti çıkmayacak
Irak Başbakanlık resmi sitesinde yer alan açıklama şöyle devam etti:

Sayın Erdoğan'a hassasiyeti için teşekkür ediyoruz. Fakat Irak halkının bilinç ve duyarlılığı sayesinde iç savaş çıkmayacaktır. Kendisinin kehanet ettiği petrol savaşına da Irak merkezi hükümeti izin vermeyecektir ve Irak petrollerini tüm halkın mülkü olduğu için koruyacaktır. Umarız Türkiye de bu siyasetimize destek olur ve yan anlaşmalar imzalayarak bunu başlatamaz.

Erdoğan gerilimi tırmandırıyor
Irak, Türkiye’ye Kuzey Irak yönetimi ile yürüttüğü petrol ticareti konusunda uyarılarda bulunmasına rağmen AKP hükümeti uyarılara kulak asmıyor ve gerilimi tırmandıracak adımlar atıyor.

Geçen hafta Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Barzani ile görüşen Erdoğan, “Gerek doğalgazda gerek ham petrole yönelik neler yapılabilir bunun üzerine çalışmalar yapıldı. Burada merkezi yönetimi aslında sıkıntıya düşürecek bir şey söz konusu değil. Kuzey Irak kendi potansiyeli içinde, kendi tasarruf alanı içinde yapması gereken neyse bunu yapıyor” diyerek, Türkiye'nin Barzani ve Irak yönetimi arasındaki gerilimde taraf olduğunu bir kez daha göstermişti.

AKP Irak'ta da savaşa girebilir
Dün Erdoğan'ın Irak'la ilgili açıklamalarını manşetine taşıyan soL gazetesi, AKP'nin Irak'ta da savaşa girebileceğini yazdı. Gazetenin haberinde Erdoğan'ın "Burada iç savaşa doğru rejim bu işi götürmek istiyor, taşımak istiyor. Allah göstermesin bunu bir mezhep çatışmasına götürebilirler endişesini hep taşıdık. Şu anda bu korkulanlar yavaş yavaş olmaya başladı" sözleri hatırlatılarak, Erdoğan'ın ilk kez Irak için "rejim" ifadesini kullandığına dikkat çekildi. soL gazetesi Erdoğan'ın "rejim" ifadesini "meşruiyetini sorguladığı devletler" için kullandığının altını çizerek, Başbakan'ın açıklamalarında Maliki yönetimini "iç savaşı kışkırtmakla" suçladığını hatırlattı.