Irak direnişi bir kez daha sahnede

Yıl başından bu yana düşen eylemlerin sayısı ABD işgal gücü ve Irak yönetim. yetkililerinin "istikrar" kelimesini sık sık telaffuz etmesini sağlıyordu ancak Nisan ve Mayıs ayından itibaren Irak'ta ortaya çıkan tablo direnişin yeniden etkili eylemler yapmaya başladığına işaret ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ta 2007'den bu yana etkisi azalmaya başlayan direnişin, 2008 yıl başı itbariyle yükselişe geçtiği etkinliğini Nisan ve Mayıs ayında oldukça yükselttiği belirtiliyor. ABD işgal gücü yetkilileri ve Irak hükümeti ülkenin istikrara kavuştuğunu iddia etse de, Mayıs ayında ölen ABD'li asker sayısı düşüşün başladığı 2008 Eylül'üne ulaştı. Üstelik 20 askerin öldüğü Mayıs ayında 50 ABD askerinin de yaralandığı açıklandı.

Irak'a dair yapılan son istihbarat raporlarında direnişin güç yitirmesine rağmen Bakuba, Felluce ve Necef'te etkisinin sürdüğü açıklanmıştı. Arka arkaya gelen silahlı eylemler, Felluce'de direnişin oldukça aktif olmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Direnişin artışındaki nedenlerden birisinin "Sahwa" (uyanış) adlı silahlı grubun Irak hükümetinden aldığı paranın kesilmesi ve çok sayıda deneyimli savaşçının ABD'nin kendilerine yönelik düzenlediği operasyonlar nedeniyle direniş saflarına geçmesi. Londra'da yayınlanan El Hayat Gazetesi'ne göre, Irak hükümetinin para akıttığı bazı silahlı gruplar ücretlerini alamadıkları için Sahwa ile aynı yolu tercih ediyorlar. ABD gazetelerinde de bolca yer bulan para alamayan grupların hükümete karşı isyanı konulu haberlerin ise bir sınırı olduğu biliniyor. Zira bu gruplar, ABD tarafından "tanımlanabilir" düşmanlar ve direnişlerini fazlaca ileri götürme gibi bir şansa sahip değiller.

Dahası Bağdat'ın güneyindeki Hilla'da ve Kerkük'te olduğu gibi direnişçiler zamanında Irak yönetiminden para alan bu grupları hedef alabiliyor. Direnişçilerin yeni dönemde dikkat çeken bir diğer adımı ise Kürt bölgesinde artan etkinlikleri oldu. Musul ve Kerkük kentlerinde ABD askerlerini hedef alan saldırıların yanı sıra, Kerkük'te polis şefi gün ortasında vurularak öldürüldü.