Irak araştırması sonuçları açıklandı

Geçtiğimiz yıl gündeme gelen Hollanda hükümetinin Amerika'nın Irak işgaline verdiği desteğe dair araştırmanın sonuçları açıklandı.

Araştırma komisyonu Willibrord Davids raporun açıklanması esnasında 2003 yılında gerçekleştirilen Irak işgalinin halkın onayı olmadan yapıldığının araştırma sonuçlarından en önemlisi olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaya göre Hollanda hükümetinin o dönem aldığı kararın politik olarak talep edilen karar olduğunu belirten Willibrord Davids bu kararın hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

Uluslararası hukukun kasıtlı olarak yanlış yorumlandığı ve bu şekilde çiğnendiği de araştırmanın sonuçlarından biri. Dışişleri Bakanlığı’nın yapılan hukuki analizleri bu şekilde yorumlandığının belirtildiği raporda bu analizlerin aktüel olmayan ve konudışı gerekçelere dayandırıldığı da belirtildi.

Yapılan açıklamaya bu raporun ardından ne yapılacağına hükümet tarafından karar verilmesi gerektiği de eklendi. Komisyonun dönem hükümetinin parlamentoyu yetersiz bilgilendirdiği konusunda açıklama yapılsa bile, bu konuda karar vermesi gerekenin yine parlemento olduğu belirtildi.

Ayrıca yapılan açıklamada Hollanda’nın Irak işgali konusunda Amerika ve İngiltere güçlerinin peşinden hareket ettiğinin altı çizildi. Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ise raporda ortaya konan birçok bulgunun kendisinin bilgisi dahilinde olmadığını belirtti. Balkenende araştırma konisyonunun tamamen bağımsız olmasının bu açıdan çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

(soL - Hollanda)